Food truck to sposób na produkcję i sprzedaż specjałów kuchni całego świata w dowolnym, dozwolonym i ruchliwym miejscu. Właściciele food trucków zabiegają o wysokiej jakości i pierwszej świeżości surowce. To i fakt, że wiktuały trafiają prosto z „kuchni” na talerz klienta, gwarantują wysokie walory smakowe. Dlatego taka gastronomia ma się dobrze, i będzie się rozwijać pomimo ograniczeń z powodu pandemii. Czym można dodatkowo zachęcić nawet ostrożnego klienta? Jak zachować zasady bezpieczeństwa i higieny w punktach food truck w trakcie pandemii i nie tylko?

Jak wynika z komunikatu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), nie istnieją żadne udokumentowane przypadki przeniesienia wirusów (w tym SARS-CoV-2) przez żywność. Jednocześnie w celu eliminowania ryzyk wszelkich zagrożeń związanych ze zbiorowym żywieniem, zaleca przechowywanie surowców i produktów w warunkach sterylnych, szczelnie zapakowanych i odizolowanych od otoczenia.

Te i inne zabiegi, o których poniżej, zapewnią wysoki poziom bezpieczeństwa.

Sprzątanie przyczep gastronomicznych i food tracków

Nieodzownym przewodnikiem jest tzw. Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP). Są to zbiory zasad bezpiecznej produkcji oraz higieny i dezynfekcji. Zasady te należy wdrożyć, stosować i kontrolować stosowanie. Czasem będzie to wymagało zmiany nawyków. Jednak świadomy, przeszkolony personel może stanowić wizytówkę firmy.

Z drugiej strony uchroni to załogę przed rażącymi błędami popełnianymi w obecności znających się na rzeczy klientów.

Takim nagminnie występującym błędem jest wcieranie w powierzchnie blatów, stolików etc. dezynfekcji alkoholowej. Jedną z podstawowych zasad dezynfekcji wysokiego stopnia jest – dezynfekuj czyste. W związku z tym, że alkohol nie posiada właściwości myjących, należy taką powierzchnię uprzednio wymyć detergentem.

Innym przykładem niech będą stoliki i krzesła (jeśli są). Widok personelu dezynfekującego blat stolika nie jest dość częsty. Rzadziej widuje się dezynfekcję oparć krzeseł, a przecież każdy je chwyta, odsuwając lub przysuwając do stołu. Natomiast zupełnie pomija się spody krzeseł, bez chwytania których, nie można dosunąć się do stołu.

Przyglądając się społeczeństwu (potencjalnym klientom), obserwuje się sporą grupę negującą jakiekolwiek zagrożenia wynikające z chorób powodowanych patogenami.

Inni zaś są już tak zmęczeni przedłużającą się pandemią, że przestali zwracać uwagę na zasady bezpieczeństwa. Czy w tej sytuacji warto zaprzątać sobie głowę dodatkowymi procedurami?

Prawdopodobieństwo, że ta lub inna pandemia będzie nam towarzyszyć, jest wysokie, przed czym już dawno temu przestrzegali naukowcy. Dlatego należy konsekwentnie robić swoje. Smakołyki i bezpieczeństwo. Taka postawa również pozytywnie wyróżnia na tle konkurencji.

Żeby utrzymanie czystości i higieny w food track nie było utrudnione, należy wcześniej zadbać o to, by powierzchnie były łatwo zmywalne, dostępne i odporne na detergenty i dezynfektanty. Bardzo istotna jest ciepła woda, która wspomaga działanie profesjonalnej chemii w rozpuszczaniu tłuszczu i białek (brud); jak też efektywne mycie rąk.

Proces dezynfekcji powierzchni środkiem alkoholowym jest specyficzny, nie tylko z powodu konieczności uprzedniego wymycia ale również konieczności osuszenia powierzchni, przed jej spryskaniem etanolem. W przeciwnym razie dezynfekcja będzie nieudana, gdyż skuteczność alkoholowej dezynfekcji gwałtownie spada w stężeniu poniżej 60%.

Profesjonalna chemia oferuje od wielu lat środki dla gastronomii do mycia i dezynfekcji w jednym procesie – równocześnie. Jak to się stało, że w świadomości większości ludzi jedyny pełnoprawny środek do dezynfekcji to alkohol?

Na początku 2020 roku na całym świecie zapotrzebowanie na profesjonalne środki do dezynfekcji gwałtownie i wielokrotnie wzrosło. W krótkim czasie rynek został ogołocony z dezynfektantów. Należało szybko znaleźć środki zaradcze. Takim remedium okazał się alkohol. Dostępny, łatwy w produkcji i tani. Powstało tysiące firm trudniących się mieszaniem spirytusu z wodą, i faktycznie olbrzymia wyrwa w podaży środków dezynfekcyjnych została szybko wypełniona – alkoholem. Dlatego dzisiaj w powszechnej percepcji z dezynfekcją kojarzy się tak mocno alkohol.

W rzeczywistości przed pandemicznej alkohol był stosowany jako dodatek do środków antyseptycznych (dezynfekcja skóry). Tak powstają mity – niestety.

Niezbędne środki chemiczne do GMP i GHP w food truck

Oto kilka podstawowych środków ułatwiające utrzymanie czystości i higieny oraz bezpieczeństwa mikrobiologicznego w przyczepach gastronomicznych i punktach food truck:

  • Sod 390 PAE – lekko zasadowy, odtłuszczanie i dezynfekcja w jednym procesie, przetestowany na powierzchniach obciążonych SARS-CoV-2 o czym świadczy norma EN – 16777,

  • NDSJ 400 – kwaśny koncentrat, mycie, odkamienianie i dezynfekcja wysokiego stopnia, między innymi norma antywirusowa EN – 14476,

  • Manudes – bezalkoholowe, ultra delikatne mydło dezynfekujące (bakterie, grzyby, wirusy) z nr pozwolenia na obrót środkiem biobójczym,

  • Handes Plus – alkoholowy żel do rąk z dodatkiem środków kosmetycznych dla klientów food trucków,

  • L – 300 – alkoholowy środek dezynfekcyjny do powierzchni mających bezpośredni kontakt z żywnością (po wymyciu, spłukaniu i wysuszeniu).

Może się okazać, że w punktach typu food truck będą potrzebne bardziej specjalistyczne środki. Dlatego zachęcamy do odwiedzenia naszej strony.

Kontakt:

wojciech@hybryda-gastro.pl

tel.731939393