Grille nastolne
Dostępność
Marka
Cena
- Obecnie brak na stanie
- Obecnie brak na stanie
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Grille nastolne – charakterystyka
Grille nastolne, jak sama nazwa wskazuje, są to niewielkie urządzenia nadające się do umieszczenia na stole lub blacie kuchennym. Takie modele, podobnie jak i inne grille gastronomiczne doskonale sprawdzają się w przyrządzaniu nawet najbardziej skomplikowanych posiłków z mięsa, warzyw i ryb. Mają wiele zalet, które sprawiają, że coraz częściej widuje się je w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych.
Dużym plusem grilli nastolnych jest szeroki zakres regulacji temperatury, dochodzący zazwyczaj do 300 stopni Celsjusza. Dodatkowo grille gastronomiczne nastolne dają możliwość zmiany temperatury w dowolnym momencie, a raz ustawiona wartość pozostanie stała, co nie jest takie oczywiste w klasycznych grillach na węgiel. Grille gastronomiczne nastolne są również bardziej ekologiczne, a to obecnie jest szczególnie doceniane i ma ogromne znaczenie w branży gastronomicznej.
Korzystanie z grilla nastolnego, jak nietrudno się domyślić — wiąże się również z możliwością przyrządzania i jedzenia potraw z grilla nie tylko podczas sezonu wiosenno-letniego, ale przez cały rok. Taka opcja daje znacznie większe możliwości i stanowi niemal podstawę w przypadku prowadzenia restauracji. Klienci mogą jednak docenić możliwość zjedzenia grillowanych potraw zimą czy jesienią.
Czyszczenie grilla nastolnego
Grillowanie to dość brudzący proces, dlatego przed zakupem urządzenia warto zwrócić uwagę na to, czy jest on wyposażony w produkty zapewniające czystość. Skuteczną metodą na poradzenie sobie z plamami i kawałkami jedzenia na płycie grillującej jest rynienka ociekowa na tłuszcz i inne pozostałości po grillowaniu. Do usuwania bardziej uporczywych resztek przyda się natomiast specjalna szczotka, która doskonale radzi sobie z zaschniętymi elementami posiłku.
Przed dokonaniem zakupu dobrze jest sprawdzić, czy produkt jest wyposażony w takie lub inne narzędzie do czyszczenia. Jeśli nie — szczotkę można dokupić osobno lub po prostu użyć innego, dostępnego narzędzia do czyszczenia grilla. Należy jednak uważać, aby podczas usuwania resztek posiłku z grilla nastolnego nie uszkodzić powierzchni grillującej, ani nie dotykać jej bezpośrednio po grzaniu jedzenia.
Płyta gładka, czy ryflowana?
Dużą różnicą, która wpłynie na to, w jaki sposób będzie funkcjonował grill nastolny jest rodzaj powierzchni do grillowania. Pod tym względem wyróżnić można dwa rodzaje urządzeń. Pierwszym rodzajem są grille wyposażone w gładką płytę grillującą, która grzeje całe danie równomiernie na całej powierzchni. Druga odmiana to grill nastolny z płytą o charakterystycznej karbowanej fakturze. Grzanie produktów na takim grillu sprawia, że najbardziej podgrzewają się charakterystyczne ciemniejsze paski. Obydwie opcje są dobrym wyborem, a podjęcie decyzji, który produkt wybrać jest kwestią gustu. Dobrym kompromisem będzie wybór urządzenia posiadającego zarówno gładkie, jak i karbowane płyty grzewcze. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą, znajdziesz w niej wiele ciekawych rozwiązań!