- -10%
Blixery
Dostępność
Cena
- -10%
- -10%
- -10%
Blixery
Czym jest blixer blender?
Pod tajemniczą nazwą „blixer” mieści się sprzęt uniwersalny, o szerokim zastosowaniu nie tylko w wielu punktach gastronomicznych, ale też pod względem samych potraw. Blixer łączy w sobie właściwości cuttra i malaksera. Wygląda nieco jak mikser planetarny, ale umożliwia on zmiksowanie w prosty sposób potraw surowych i gotowanych o różnej konsystencji. To sprawia, że idealny jest do cateringu, restauracji, szpitali, DPS, przedszkoli i żłobków. Liderem na rynku blixerów do profesjonalnej gastronomii jest marka Robot Coupé, czy też robot coupe blixer. Oferowane w sklepie hybryda-gastro.pl blixery różnią się pomiędzy sobą wielkością, pojemnością oraz prędkością obrotów, dlatego bez trudu można dopasować dany model pod konkretne możliwości i oczekiwania. Blixery od Robot Coupé mają asynchroniczny silnik, który usprawnia pracę i zmniejsza ryzyko przegrzania maszyny. Zbiornik wykonany jest ze stali nierdzewnej, która może być używana w kontakcie z żywnością. Wysoki przewód pojemnika umożliwia obróbkę dużej ilości płynów, zaś pokrywka z uszczelką eliminuje ryzyko wylania się zawartości miski. Zależnie od wybranego modelu, można wybrać blixer o małej pojemności, na jedną porcję (0,2 kg wsadu - 2,9 litra pojemności), blixer na 2-10 porcji (0,3-2 kg wsadu, pojemność 3,7 l), blixer na 2 do 15 porcji (0,4-3 kg wsadu, 4,5 l pojemności) lub największy: na 3 do 18 porcji (0,3-3,5 kg wsadu i 5,9 litra pojemności).
Blixer – różne modele i zastosowanie
To zróżnicowanie pozwala wybrać który rodzaj blixera najbardziej jest w stanie sprostać oczekiwaniom gastronomii. Niewątpliwą zaletą marki jest to, że w przypadku mniejszych i tańszych blixerów nie występują mniejsze, a co za tym idzie gorsze parametry. Warto też podkreślić, że sterowanie blixerem jest banalne, bardzo intuicyjne i bezpieczne. Niektóre z modeli wybierane są nawet do domów i prywatnych kuchni, ze względu na szerokie zastosowanie. Zmiksowane potrawy, zwłaszcza na bazie warzyw i owoców, sprawdzą się w miejscach, w których żywią się dzieci i osoby starsze. Blixery wybierane są do stołówek, kuchni szpitalnych i w uzdrowiskach. Musy o różnej konsystencji nie tracą żadnych walorów, ani smaku, ani zapachu. Sama misa raz z nożem są łatwe w utrzymaniu czystości, co jest szczególnie ważne w miejscach żywienia zbiorowego.
Profesjonalne blixery do gastronomii
Osoby, które zaprojektowały ten sprzęt, doskonale rozumiały potrzeby tworzenia zmiksowanego pożywienia. Co ważne, blixery mogą stać się także podstawą do stworzenia świetnego biznesu. Coraz częściej w sklepach pojawiają się opakowania z musami z warzyw, owoców, z dodatkiem komosy ryżowej, płatków owsianych. Wystarczy połączyć ulubione smaki i przełożyć je do odpowiedniego opakowania, by móc oferować pyszne i zdrowie posiłki na zasadzie „grab and go”. Blixery i stworzone przez nie musy, obok świeżo wyciskanych soków z owoców, pojawiają się coraz śmielej w ceterach handlowych na stoiskach, w miejscach związanych ze zdrowiem, w miejscach dla seniorów i dzieci. Jest jeszcze sporo gałęzi w szeroko rozumianej gastronomii, które można wypełnić właśnie za pomocą blixerów.