Maty
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Maty do pieczenia
Głównym założeniem tworzenia różnego rodzaju produktów do profesjonalnej gastronomii jest ułatwienie pracy. Przykładem prostych, a przy tym bardzo funkcjonalnych i użytecznych akcesoriów dla gastronomii są maty do pieczenia.
Mata do pieczenia czy papier do pieczenia, co lepsze?
Dawniej funkcję tę pełnił włącznie papieru do pieczenia. Obecnie coraz większą popularnością cieszą się silikonowe maty. Dostępne są one w kilku rozmiarach, dlatego z powodzeniem można dobrać coś do każdego rozmiaru blachy. Silikon, z którego zostały one wykonane, jest nieprzywierający, można go myć w zmywarkach, a zakres temperatur oscyluje od -40°C do 250°C (maty Hendi) lub -20 do +220°C (maty Stalgast). Oznacza to, że maty odpowiednie są do mroźni, pieców i kuchenek mikrofalowych.
Maty można łatwo składować, są one elastyczne i odporne, można na nich piec dowolne wypieki, zarówno słodkie, jak i wytrawne, zatem z powodzeniem sprawdzą się w cukierniach, piekarniach i restauracjach. Pozwalają zachować standardy higieniczne. Są także ekologiczne – generują mniej śmieci.
Jaki papier do pieczenia do profesjonalnej kuchni?
Jeśli zaś chodzi o papier do pieczenia, to najlepiej, gdy jest on powleczony substancją nieprzywierającą. Dwustronnie powlekany silikonem papier pergaminowy w rolce od Stalgast przeznaczony do pieczenia, gotowania, mrożenia oraz serwowania produktów, jest wodoodporny i biodegradowalny. Można go stosować bez dodatkowego użycia tłuszczu. Rolka ma 100 metrów. Papier pakowany w ryzach, ma 500 arkuszy. Także jest dodatkowo powlekany, by nie przylegały do niego żadne wypieki. Tego typu akcesoria pozwalają piec blachę za blachą, zabezpieczając je. Dodatkowo ułatwiają one proces mycia i usuwania resztek.