Tarki
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
Tarki
Czy można sobie wyobrazić kuchnię – i tę domową, i profesjonalną – bez tarki? To przecież nierealne! To integralny element wyposażenia, bez którego trudno się obejść. Ścieramy ziemniaki na placki i ser do pizzy, świeży cynamon na wierzch kawy czy gorącej czekolady, i czosnek do dipu. Ściera marchewki do surówki i na ciasto marchewkowe, jabłka do racuchów, gałkę muszkatołową, by nadać potrawą wyjątkowego smaku, czy parmezan. Tarka jest niezbędnym akcesorium w kuchni, niezależnie od rodzaju prowadzonej gastronomii.
Tarka do ziemniaków, taki do warzyw, tarki do gastronomii
Tarki można podzielić według ich przeznaczenia, wielkości, sposobu obsługi. Skrobak do ryb ze stali nierdzewnej to także tarka – w ofercie sklepu hybryda-gastro.pl dostępne są skrobaki od Stalgast. Gałka muszkatołowa ma dedykowaną tarkę, także ze stali nierdzewnej, z wbudowanym pojemnikiem do przechowywania gałki w całości. Ręczne tarki od Hendi są laserowo ostrzone i ekstremalnie ostre. Mają ostrza ze stali nierdzewnej, a wygodną rączkę wykonano z polipropylenu. Można je myć w zmywarkach. W ofercie jest kilka ciekawych modeli. Tarki do przypraw od Stalgast są trwałe - w sam raz na twarde przyprawy. W sklepie znajdują się także dedykowane tarki do imbiru, cebuli i ziemniaków, zróżnicowane pod kątem ostrzy, ułatwiając cięcie tych warzyw. Ba, w ofercie jest dostępna także mandolina do cięcia trufli – z regulacją grubości krojenia. Ten luksusowy przysmak nie może iść na marnotrawstwo, więc należy zadbać o doskonałe pokrojenie całości! Dostępne są także długie tarki, o różnych ostrzach – także laserowo ostrzone.
Taka ręczna i tarki wielościenne
Cztero- i sześciostronne tarki, popularne w domach, mają na każdej ściance inny rodzaj ostrzy. Ich solidna konstrukcja, uchwyt i idealne wykonanie ze stali nierdzewnej sprawia, że są trwałe, odporne na zużycie i łatwe w utrzymaniu czystości – można je myć w zmywarkach. Niektóre modele mają antypoślizgowe elementy, by lepiej leżeć w dłoni i opierać się na podłożu. Podsumowując: to uniwersalne narzędzie ratuje z opresji, pomaga gotować na każdym poziomie i znajduje tak szerokie zastosowanie. Przyspieszają pracę, przygotowanie posiłków, ich dekorację lub doprawianie, są proste w obsłudze. Podczas wykonania stawia się na trwałość, stąd zastosowanie stali nierdzewnej, która może mieć kontakt z żywnością na każdym etapie obróbki. Podręczne, dobrze leżą w dłoni. Znając specyfikę swojej gastronomii można wybrać dedykowane tarki pod konkretne warzywa czy inne produkty, lub postawić na wielostronne tarki uniwersalne.