- -1%
Szpatuły cukiernicze
Dostępność
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Szpatuły cukiernicze
Szpatuła cukiernicza to niepozorne narzędzie, które bardzo ułatwia pracę cukiernika. Wszystko za sprawą odpowiednio wyprofilowanego kształtu, którego nie zastąpi żaden nóż ani plastikowa łyżka. W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl można znaleźć dwa najpopularniejsze kształty szpatuł – płaskie i wygięte, ale też szpatułę z dwoma uchwytami. Narzędzie to w pracy cukierniczej jest niezastąpione.
Dobra szpatuła do ciast i kremów, metalowa czy może silikonowa?
Szpatuły w doskonały sposób pozwalają przygotować ciasta, przetransportować wypieki na talerze, bardzo szybko można przy ich pomocy pokryć np. tort kremem, robiąc równą taflę. Szpatuły są pomocne przy wykonywaniu zdobień. Tynkowanie nie wymaga już ogromnych umiejętności, a jedynie cierpliwości i właśnie szpatuł, które sprawią, że nawet amator sobie poradzi. Wszelkie formy smarowania ciast kremami, musami, rozprowadzania warstwy owocowej czy czekoladowej dużo łatwiej zrobić właśnie za pomocą szpatuł, a wynika to z ich kształtu, odpowiedniej długości i szerokości. Nóż nie jest do tego stworzony, więc prędzej czy później zacznie stawiać opór. W przypadku niewielkich ciast lub ciasteczek idealne będą nieco mniejsze szpatuły, którymi także wygodnie się operuje.
Szpatuła płaska do kremu i masy
Szpatuły płaskie Hendi w sklepie hybryda-gastro.pl występują w kilku rozmiarach, od 12 do 35 cm. Wykonane są z doskonałego połączenia stali i kopolimeru, dzięki czemu są łatwe w utrzymaniu czystości, stabilnie leżą w dłoni, są także trwałe i mogą mieć kontakt z żywnością. Szpatuły elastyczne, również dostępne w kilku rozmiarach, będą idealne do smarowania ciasta kremem lub musem. Zastosowanie szpatuł wygiętych rozszerza się o łatwość przenoszenia ciast i ciasteczek. Mają kształt podłużnej łopatki, a ich długi trzon pozwala stabilnie utrzymać kawałek ciasta. Wykorzystywane także do zdejmowania świeżo upieczonych ciasteczek z blachy bez ryzyka, że złamią się one przy np. przenoszeniu. Szpatuła z podwójnymi uchwytami to istny hit. Trzymając stabilnie oba uchwyty można bardzo szybko i sprawnie, a także - co ważne w profesjonalnej cukierni – równomiernie i doskonale gładko pokryć kremem ciasto. Krem nakłada się po jednej stronie, następnie robi się kilka kleksów wzdłuż i operując szkatuła przesuwa się nią, tworząc nieskazitelną taflę.
Szpatuły cukiernicze zastosowanie
Są dziesiątki powodów, dla których warto mieć w swojej kuchni, zwłaszcza w cukierniach, nawet kilka szpatuł, by nie musieć każdorazowo biec z kolejną do mycia. Istnieją specyficzne okresy w gastronomii, które mają zwiększone obłożenie i intensyfikację prac. W przypadku wyrobów cukierniczych jest tak, gdy np. pojawia się sezon komunijny czy weselny. Szpatuły zdecydowanie ułatwiają pracę, przyspieszają tempo dekorowania ciast oraz przekładania warstw kremami. Są doskonałe do tynkowania tortów, przenoszenia dekoracji. Zarówno w domowej kuchni, a zwłaszcza w kuchni profesjonalnej, są niezbędne!