- -1%
Naświetlacze i sterylizatory
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
Sterylizatory i naświetlacze w gastronomii
Czystość i sterylność składników to w dzisiejszych czasach podstawa w branży gastronomicznej. Zaniedbanie przepisów sanitarnych prowadzi do serwowania klientom nieświeżej lub nieodpowiednio oczyszczonej żywności. A to z kolei może wiązać się ze stratą klientów i pogorszeniem się ogólnej opinii.
Ponadto niestosowanie się do tych wymogów może również zmusić właściciela restauracji czy hotelu do płacenia wysokich kar finansowych lub w najbardziej skrajnych przypadkach — do zamknięcia lokau. Czystość w kuchni to zatem podstawa, a wszystkie narzędzia, które pomagają w jej utrzymaniu, stanowią dobrą inwestycję dla każdej firmy związanej z branżą gastronomii. Jednym z takich produktów są właśnie sterylizatory gastronomiczne. Urządzenia te, zwane również naświetlaczami lub wyparzaczami gastronomicznymi, to maszyny stosowane do dezynfekcji jaj i noży.
Sterylizatory gastronomiczne są wykorzystywane niemal w każdej kuchni restauracyjnej i hotelowej, ponieważ świetnie sprawdzają się w usuwaniu wszelkiego rodzaju brudu, bakterii, wirusów i grzybów. Użycie sterylizatora jest dużo wygodniejsze, a także pozwala znacznie zaoszczędzić na czasie w porównaniu z ręcznym czyszczeniem i dezynfekcją.
Naświetlacz do jaj
Jaja to poniekąd kłopotliwe produkty w gastronomii. Te od niepewnych dostawców mogą zawierać pałeczki okrężnicy, pałeczki salmonelli, bakterie E.Coli, ziarenkowce, laseczki tlenowe oraz różnego rodzaju grzyby. Co więcej, nawet zamawiając jaja ze sprawdzonego źródła, które zostały wcześniej zdezynfekowane, możemy natrafić na niektóre z tych drobnoustrojów, choć trzeba przyznać — zdarza się to naprawdę rzadko.
Naświetlacz do jaj znacznie zmniejsza ryzyko zakażeń wśród klientów, usunąć bakterie, jednocześnie nie zmuszając do rezygnowania z jaj, które bądź co bądź są nie tylko smaczne i mile widziane w posiłkach, ale przede wszystkim wartościowe. Korzystając z jaj w restauracji, należy również pamiętać o przechowywaniu ich w lodówce, najlepiej z dala od innych produktów oraz o wyrzucaniu tych z pękniętą skorupą.
Dlaczego warto zainwestować w sterylizator do noży?
Poza czystością samych produktów ważna jest również dezynfekcja narzędzi, służących do przygotowania posiłku. Źle umyte naczynia i noże również mogą być przyczyną zatruć pokarmowych i innych dolegliwości żołądkowych. Aby przyspieszyć proces dezynfekcji naczyń, a także upewnić się, że zostały dokładnie odkażone, warto sięgnąć po sterylizator do noży.
Jest to uniwersalne narzędzie, które do odkażania wykorzystuje promieniowanie UV. Dzięki temu sterylizacja jest szybka, bezpieczna i ekologiczna. Należy jednak pamiętać, że niewłaściwe korzystanie z urządzeń wykorzystujących promieniowanie UV może być dla człowieka szkodliwe, dlatego należy dokładnie zapoznać się z instrukcją obsługi urządzenia i przestrzegać zawartych w niej zasad. Jeśli planujesz zakup sterylizatora gastronomicznego, zachęcamy do zapoznania się naszą ofertą! Oferujemy szereg interesujących produktów.