Grille gastronomiczne
Podkategorie
Kategorie
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- Obecnie brak na stanie
- -1%
- Obecnie brak na stanie
- -1%
Grill gastronomiczny – dlaczego warto?
Grillowanie to jedna z najlepszych technik przyrządzania posiłków złożonych z mięsa, ryb i warzyw, która cieszy się dużą popularnością zarówno w polskich, jak i również zagranicznych restauracjach. Przyrządzanie posiłków na grillu często odbywające się w ogródku jest również zdecydowanie najprzyjemniejszym i jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie przepysznego dania. Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie spędzenia majowego weekendu czy wakacyjnej wycieczki na działkę bez karkówki lub kiełbasek z grilla — również tych serwowanych w restauracji.
Aby w dziedzinie grillowania osiągnąć prawdziwe mistrzostwo, potrzebny będzie profesjonalny grill gastronomiczny. Urządzenia te dzielą się na wiele kategorii, zaczynając od małych podgrzewaczy do panini czy tortilli, przez płyty elektryczne, aż po urządzenia płyty grillowe gazowe gazowe. Wybór odpowiedniego grilla jest kluczowy. Mimo iż poszczególne produkty zaliczania się do tej samej kategorii, urządzenia te znacznie się od siebie różnią poszczególnymi parametrami. Należy dopasować grill gastronomiczny do konkretnych potrzeb.
Czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje grillów?
Najpopularniejszym i charakterystycznym produktem grillującym wykorzystywanym w gastronomii — są płyty grillowe. Tego typu duży grill gastronomiczny przeznaczony jest do bezpośredniej obróbki termicznej potraw polegającej na grillowaniu lub smażeniu. Płyty grillowe wyróżniają się dużą szybkością nagrzewania, co w lokalach gastronomicznych jest pożądaną cechą. Dzięki nim przygotowywanie posiłków nie będzie wymagało zbyt dużej ilości czasu. To bez wątpienia grill gastronomiczny o dużej uniwersalności.
Innym, często spotykanym w restauracjach typu fast food rodzajem grilla jest opiekacz kontaktowy do panini. Taki grill gastronomiczny składa się z dwóch płyt grzewczych, które grillują jedzenie jednocześnie z góry i z dołu. Przy zakupie takiego produktu dobrze jest zwrócić uwagę na to, czy wyposażony jest on w system zapobiegający przegrzewaniu się urządzenia oraz szczotkę do czyszczenia go z resztek jedzenia. To duże ułatwienie.
Ostatnim podstawowym rodzajem grilla, który warto wziąć pod uwagę przy okazji zakupów — jest grill gazowy, wyposażony w palniki. Grill gastronomiczny palnikowy to ciekawa propozycja dla wszystkich restauracji, które specjalizują się w pieczeniu na ruszcie. Taki grill gastronomiczny z łatwością można stosować zarówno w pomieszczeniu, jak i na zewnątrz. W tym drugim przypadku, gdy grill gastronomiczny używany jest na dworze, należy jedynie zaopatrzyć się w dodatkowe ścianki, które zabezpieczą palnik przed silnym wiatrem.
Jakiego producenta grillów gastronomicznych wybrać?
Najbardziej polecamy w tej kategorii produkty marek Hendi oraz Stalgast. Są to sprawdzone firmy, których produkty wykorzystywane są w wielu dziedzinach gastronomii. Wybór produktów renomowanych marek to dobra decyzja dla lokali gastronomicznych każdej wielkości. Firmy te posiadają szereg ciekawych artykułów, dlatego każdy powinien znaleźć wśród nich coś dla siebie. Oczywiście te, jak również inne grille gastronomiczne są dostępne na naszej stronie. Jeśli zatem masz w planach nowy grill gastronomiczny do swojej restauracji, cateringu czy hotelu — serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą!