Kuchnie gastronomiczne
Podkategorie
Kategorie
Dostępność
Marka
Waga
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Kuchnie gastronomiczne – podstawa w każdej kuchni
Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie jakiejkolwiek kuchni domowej, lub tym bardziej restauracyjnej bez dobrej kuchenki gazowej, lub elektrycznej. Kuchnie gastronomiczne to bez wątpienia najpopularniejsze i najbardziej podstawowe urządzenia, służące do przyrządzania różnego rodzaju posiłków.
Kuchnia gastronomiczna to obowiązkowe narzędzie pracy każdego szefa i każdej szefowej kuchni, dlatego zaopatrzenie się w dobre i niezawodne wyposażenie stanowi priorytet dla przedsiębiorców zakładających lokale gastronomiczne.
Na co warto zwrócić uwagę, kupując kuchnię gastronomiczną?
Bez wątpienia dużą różnicę robić będzie rozmiar kuchni gastronomicznej. Małe kuchnie gastronomiczne można łatwo umieścić na kuchennym blacie, lub stole. Takie kuchenki stanowią dobry dodatek do każdego lokalu. Szczególnie użyteczne mogą natomiast okazać się w dużych lokalach gastronomicznych, gdzie jedna kuchnia gazowa nie wystarczy do zaspokojenia potrzeb klientów i przygotowania pożądanej ilości potraw.
Małe kuchnie gastronomiczne doskonale nadają się do stosowania przy większych stanowiskach gastronomicznych. Jeśli jednak nie dysponujesz dużą ilością miejsca na kuchennym stole, dobrym wyborem mogą być dla Ciebie profesjonalne kuchnie gazowe na podstawie lub wyposażone w regulowane nogi. Takie urządzenia zapewniają dużą stabilność, oraz pozwalają na wygodne korzystanie z kuchenki, bez konieczności poświęcania miejsca na stole.
Najbardziej uniwersalną opcją są jednak profesjonalne kuchnie gastronomiczne, wyposażone w piekarnik konwekcyjny. Takie urządzenie daje o wiele większe możliwości, w porównaniu do zwykłych kuchenek gastronomicznych, ponieważ oprócz standardowego podgrzewania na gazie – pozwala również na jednoczesne pieczenie innych posiłków.
Profesjonalne kuchnie gastronomiczne elektryczne i gazowe
Ze względu na rodzaj zasilania wyróżniamy dwa rodzaje kuchni gastronomicznych. Są to mianowicie profesjonalne kuchnie gastronomiczne elektryczne oraz kuchnie gazowe. Obydwa rodzaje mają swoje wady i zalety.
Kuchenki gastronomiczne elektryczne to stosunkowo nowy wynalazek. Są one bardziej estetyczne i nowoczesne od urządzeń gazowych, a przy odpowiednim użytkowaniu mogą być bardziej ekologiczne.
Profesjonalne kuchnie gastronomiczne gazowe są z kolei tańsze, co już samo w sobie dla wielu właścicieli restauracji jest decydującym argumentem, i nie ma co się takim decyzją dziwić, w końcu kuchnia gastronomiczna w lokalu powinna przede wszystkim być funkcjonalna, a nie dobrze wyglądać. Poza ceną za samo urządzenie niższe są również koszty użytkowania kuchenki gazowej. Gaz na dłuższą metę w przypadku kuchni gastronomicznych jest tańszy od prądu. Kuchnie gazowe gastronomiczne są również o wiele mniej awaryjne, niż ich elektryczne odpowiedniki, choć bez wątpienia – jedne i drugie posiadają swoje zalety. Jeśli planujesz zaopatrzyć się w kuchnię gastronomiczną, zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą!