- -1%
Sous Vide
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -15%
Sous-vide
Posiłki przygotowane metodą sous-vide w historii funkcjonują od bardzo dawna, ale restauracjach pojawiły się relatywnie niedawno. Metoda ta z języka francuskiego oznacza „w próżni” i dokładnie tym jest.
Sous-vide do restauracji
Posiłki przygotowuje się w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze, która jest znacznie niższa, niż na ogół, przy zwykłym pieczeniu czy smażeniu. Elementy posiłku, np. mięso, warzywa, sos czy bulion wkłada się do odpowiednich woreczków, które następnie zanurza się w kąpieli wodnej lub parowej. Gotowanie to nie jest ekspresowe. Trwa jedną, osiem, a czasem i czterdzieści osiem godzin, w myśl zasady, by się nie spieszyć, a tym sposobem dotrzeć do wyjątkowego smaku, zapachu, z teksturą, która pozwala się zachwycać. Posiłek gotowany jest równomiernie, bez ryzyka przesmażenia, spalenia. Płyny zatrzymane są wewnątrz, stąd ten wyjątkowy smak. Temperatura zwykle oscyluje pomiędzy 55 do 60 °C. Co ciekawe, metodę tę opracowano w 1799 roku! Ivide, cyrkulator zanurzeniowy do gotowania metodą sous-vide, to futurystycznie wyglądający sprzęt, jeden z najpopularniejszych na rynku, wybierany, z racji swojej przystępnej ceny, także do domów. Jego obudowa jest wodoodporna, a system bezpieczeństwa automatycznie wyłącza urządzenie po wyjęciu go z naczynia kuchennego z wodą.
Garnek, pojemnik do Sous-vide
Ivide może być operowany za pomocą modułu Wi-Fi z wykorzystaniem aplikacji mobilnej dla urządzeń z systemem operacyjnym iOS oraz Android. Aplikacja ma ponad 600 przepisów, umożliwiając użytkownikowi obliczenie idealnego czasu i temperatury dla wybranej potrawy. Ekran jest łatwy w obsłudze, wyświetla informacje o czasie pracy i temperaturze. A skoro już jesteśmy przy temperaturze, to na tym urządzeniu jest ona regulowana w zakresie od 25°C do 90°C z dokładnością do 0,1°C. Urządzenie przeznaczone do maksymalnie 30 litrów wody, wydajność cyrkulacji to maksymalnie 8 l/min. Urządzenie Ivide Plus to już dużo potężniejsza maszyna. To precyzyjny cyrkulator temperatury ze sterowaniem temperaturą pracy od 5°C do 99°C, z dokładnością 0,07°C. Można ustawić czas pracy od 1 minuty do 99 godzin. Sprzęt dysponuje 4-calowym ekranem dotykowym. Ma ono zabezpieczenie przed niskim poziomem wody, a pompa cyrkulacyjna eliminuje obszary o niskiej i wysokiej temperaturze. Dodatkowo wprowadzono czujnik temperatury zabezpieczający urządzenie przed przeciążeniem i przegrzaniem. Z urządzeniem skorelowana jest aplikacja, pozwalająca precyzyjnie sterować temperaturą z dowolnego miejsca i za pomocą której można sterować wieloma urządzeniami.
Urządzenia do Sous-vide
W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl są także inne urządzenia do sous-vide, np. pojemnik 56-litrowy od Hendi. Wykonany ze stali nierdzewnej, oszczędza energię dzięki termicznej izolacji pojemnika. Wyposażony w kranik spustowy, ma głębokość wanny na 15 cm. Pojemnik 20-litrowy tego samego producenta jest idealny do restauracji a’la carte. Pozwala przygotować posiłki poza godzinami największego obłożenia, z zachowaniem jakości serwowanych potraw. Ma możliwość szczelnego zamknięcia dzięki pokrywie z uszczelką silikonową.