- -1%
Ostrzałki
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Ostrzałki
Niezależnie od ceny, marki i jakości noża, prędzej czy później straci on swoją ostrość. W profesjonalnych kuchniach nie ma miejsca na noże, którymi nie da się niczego przeciąć przy pomocy precyzyjnego cięcia – raz, dwa! Nóż musi być ostry – zawsze. Jak pokroić bowiem doskonałego łososia atlantyckiego, gdy nóż jest tępy? Jak poszatkować kapustę, pokroić pomidory, obrać jabłka? Klasyczną, ponadczasową ostrzałką jest stalka. Pozwala ona zachować doskonałą ostrość noży.
Ostrzałka do noży
Ostrzałki Hendi wykonane są ze stali nierdzewnej, a najwyższa jakość wykonania sprawia, że są one bardzo trwałe i wyjątkowo odporne na korozję. Uchwyt z polipropylenu jest zgodny z normami HACCP, jest także doskonale wyprofilowany, by pewnie leżeć w dłoni. W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl jest dostępna także ostrzałka płaska. Stalki od Stalgast wykonane są z kutego pręta stalowego lub z wysokiej jakości stali - zależnie od modelu. Victorinox oferuje stalki z walcowanej stali nierdzewnej. Sanelli stawia na połączenie antypoślizgowej rękojeści wykonanej z dwóch rodzajów tworzywa: twardego (kolor czerwony), oraz miękkiego (kolor zielony) ze solidną stalą. Jednak używanie stalki wymaga pewnego doświadczenia i umiejętności. Dlatego nie ma się co dziwić, że ostrzałki elektryczne cieszą się ogromną popularnością zarówno w kuchniach domowych, jak i profesjonalnych, a także np. w sklepach z mięsem, w kawiarniach i piekarniach. Osełki do noży pomagają szybko i sprawnie naostrzyć noże. Można to robić w łatwy sposób, bowiem obsługa tego sprzętu jest bezproblemowa.
Ostrzałki z wymienną okładziną
Okładzina ścierna w modelu od Hendi jest prosta w wymianie, a sama ostrzałka nadaje się do ostrzenia różnego rodzaju noży: noży do mięsa, ryb, warzyw i owoców. Diamentowa ostrzałka od Stalgast ostrzy bez udziału wody. Diamentowy kamień ostrzący nie niszczy i nie przegrzewa stali ostrza. Ostrzałka ta ma maksymalny kąt ostrzenia 28 stopni i nadaje się także do noży ceramicznych. Ma pojemnik na opiłki. Inny model tego producenta ma minimalny kąt ostrzenia wynoszący 6 stopni, a sam proces także odbywa się bez udziału wody. Wymienne taśmy ostrzące nie niszczą i nie przegrzewają stali ostrza. Sprawdzi się do ostrzenia noży i nożyczek. Ostre noże minimalizują ryzyko zniszczenia elementów jedzenia, takich jak mięsa, ryby czy warzywa. Dzięki ostrzałce do noża, zapewniającym ostrość nożom czas pracy nad potrawą skraca się, jest dużo bardziej efektywny. Nowoczesne ostrzałki elektryczne są wygodne i szybkie w obsłudze.