- -1%
Noże kuchenne
Podkategorie
Kategorie
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Dobry nóż kuchenny, czyli jaki?
Niezależnie od tego, czy chcesz zakupić noże gastronomiczne do swojego lokalu, czy może do gospodarstwa domowego — powinieneś postawić na dobre modele. Tylko co to oznacza w praktyce? Dobry nóż kuchenny to przede wszystkim taki, który jest wykonany z wysokiej jakości materiału — najczęściej jest to stal. Ostrze i trzpień powinny stanowić jedną całość. Rękojeść może być np. z drewna lub tworzywa sztucznego.
W naszej ofercie znajdziesz noże kucharskie z wysokiej jakości stali nierdzewnej, posiadające uchwyty m.in. z polipropylenu. Jest to tworzywo sztuczne, które jako jedno z niewielu zostało dopuszczone do kontaktu z żywnością. Są to więc noże w pełni bezpieczne i jakościowe.
Niestety nie zawsze zwraca się na to uwagę, jednak dobry nóż powinien być również wygodny i odpowiednio wyważony. Jeśli ciężko nam się z niego korzysta, powinniśmy zainwestować w nowy model. Oczywiście nie ma na rynku noży idealnych — jednak takie, które są naprawdę dobre i posłużą Ci przez lata — znajdziesz bez problemu w naszej ofercie.
Rodzaje noży
Noże do gastronomii możemy podzielić na wiele różnych rodzajów. Wyróżnia się m.in. modele:
- uniwersalne,
- do warzyw,
- do obierania,
- do sera,
- tzw. szefa kuchni,
- rzeźnickie,
- do wędlin,
- do mięsa,
- santoku,
- do pomidorów,
- do steków,
- do filetowania,
- do trybowania.
Jak widać, rodzajów jest naprawdę wiele. Czy to oznacza, że w każdej kuchni gastronomicznej powinien znaleźć się każdy z tych noży? Niekoniecznie. Wiele w tej kwestii zależy od menu lokalu oraz potraw, w których się specjalizuje. To przede wszystkim noże uniwersalne powinny znaleźć się w każdej takiej placówce.
Nóż szefa kuchni również jest przydatny. Jego zastosowanie nie ogranicza się do konkretnej grupy produktów i jest całkiem podobne do zastosowania noża uniwersalnego. Alternatywą dla takiego modelu jest nóż santoku. Ma płaskie ostrze, czasami również posiada dodatkowe zagłębienia po bokach, które zapobiegają przyklejaniu się jedzenia podczas krojenia.Jak prawidłowo dbać o noże kuchenne?
Zakup odpowiedniego noża to nie wszystko — aby mógł cieszyć się długą żywotnością i trwałością, należy również odpowiednio o niego dbać. Korzystnie na Twoje wyposażenie kuchenne wpłynie rezygnacja z przechowywania nieosłoniętych noży w szufladzie z innymi przyrządami. Dlaczego? W ten sposób mogą one się szybko wyszczerbić. Nóż gastronomiczny najlepiej jest przechowywać w specjalnym stojaku, najczęściej drewnianym lub wykonanym z tworzywa sztucznego. Dobrym pomysłem jest również listwa magnetyczna.
Jeśli nóż jest brudny, a zmywarka pusta — najlepiej umyć go od razu. Wykorzystaj do tego delikatny detergent oraz miękką gąbeczkę. Po umyciu od razu osusz nóż i schowaj. Jeśli posiadasz modele z drewnianą rękojeścią, pamiętaj, że nie możesz umieszczać ich w zmywarce. Szczególnie szybko należy umyć nóż, który miał kontakt z wszelkimi kwaśnymi produktami. Warto o tym pamiętać — kwasy łatwo wchodzą w reakcję z metalami. Oprócz tego możesz dodatkowo zabezpieczać swoje noże, smarując ostrza olejem naturalnym.