- -1%
Deski kuchenne
Podkategorie
Wymiary
Marka
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -15%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -15%
- -1%
- -1%
- -15%
- -1%
- -1%
Deski do krojenia — szeroki wybór materiałów
Deski gastronomiczne wykonuje się z materiałów, takich jak drewno, bambus, tworzywo sztuczne, szkło, ceramika, marmur.
Największą popularnością cieszą się zdecydowanie deski drewniane. Najczęściej wykonuje się je z twardych drzew liściastych, takich jak buk, kokos, olcha czy dąb. Zapewniają one trwałość i odporność na nacisk.
Z kolei deska gastronomiczna bambusowa wykonywana jest ze specjalnie sprasowanej trawy. To materiał ekologiczny i również trwały. Szybko schnie i chłonie wilgoci. Przeciwdziała rozwojowi bakterii. Jeśli chodzi o deski z tworzyw sztucznych, wbrew pozorom, ni muszą być one wcale słabe. Bez wątpienia łatwiej utrzymać je w czystości i podobnie jak poprzednie modele, nie niszczą noży. Odporne na działanie bakterii są deski szklane, ceramiczne i marmurowe. Niestety mogą tępić noże, dlatego nie sprawdzą się do krojenia twardych i ciężkich produktów.
HACCP — czym jest i dlaczego jest ważne?
Przeglądając oferowane przez nas deski, możesz natrafić na modele z określeniem „HACCP”. Co to oznacza? Deska do krojenia gastronomiczna HACCP podlega systemowi Hazard Analysis and Critical Control Points, co w polskim języku oznacza po prostu — system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
Zgodnie z założeniem tego systemu należy stosować jedną deskę do danej grupy produktów — każda z nich oznaczona jest kolorem. Wyróżnia się:
- czerwone deski — surowe mięso,
- zielone deski — warzywa i owoce,
- żółte deski — drób surowy,
- niebieskie deski — surowe ryby i owoce morza,
- brązowe deski — mięso gotowane i wędliny,
- białe deski — nabiał oraz pieczywo.
Niedawno na rynku pojawiły się również deski w kolorze fioletowym, przeznaczone dla alergików. W naszej ofercie również znajdziesz deski do krojenia do gastronomii HACCP. Wykonywane są z polipropylenu i śmiało możesz myć je w zmywarce. Polipropylen to wyjątkowo trwały i odporny chemicznie materiał. Nie absorbuje wilgoci, a temperatura pracy, jaką akceptuje, wynosi od -20°C do nawet +100°C.
Postaw na jakość i funkcjonalność!
Deski do gastronomii HACCP to jedne z modeli, na które bez wątpienia warto zwrócić uwagę. Pozwalają zadbać o higienę i uniknąć mieszania się smaków. Krojenie surowego mięsa, a potem warzyw tym samym nożem i na tej samej desce — jest po prostu niehigieniczne.
Oprócz desek HACCP oferujemy również drewniane czy bambusowe. Dzięki naszemu szerokiemu asortymentowi bez problemu znajdziesz pożądany produkt. Pamiętaj jednak, by odpowiednio dbać o deski. Szczególnie o te z drewna — nie należy ich myć w zmywarce. Ważna jest impregnacja, np. olejem lub oliwą z oliwek.
Profesjonalne deski stanowią niezbędny asortyment każdej firmy działającej w branży gastronomicznej. Są niezbędne do przygotowania potraw. Oprócz tego w naszym sklepie znajdziesz przydatne elementy dodatkowe, w tym m.in. stojaki na deski, antypoślizgowe podkładki do krojenia oraz skrobaki do deski kuchennej. Oferujemy również wysokiej jakości noże i szereg innych przyborów gastronomicznych.