- -1%
Zaparzacze
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Zaparzacze — sposób użytkowania
Zaparzacz gastronomiczny jest sprzętem umożliwiającym szybkie i komfortowe przygotowanie gorącego napoju — najczęściej jest to kawa lub herbata. To ciekawa alternatywa m.in. dla ekspresów. W naszym sklepie zakupisz zarówno zaparzacz do kawy gastronomiczny, jak i do herbaty.
Produkty te skierowane są głównie do firm gastronomicznych, a to ze względu na ich pojemność i wielkość. Pozwalają przyrządzić jednorazowo nawet do kilkuset filiżanek kawy lub herbaty. Są więc niezwykle wygodne dla pracowników i pozwalają zaoszczędzić ogrom pracy. Oprócz tego ich rolą jest często również utrzymanie wysokiej temperatury, aby napój zbyt szybko nie ostygnął.
Zarówno zaparzacze do herbaty, jak i kawy, najczęściej zbudowane są następująco. Posiadają zbiornik, do którego wlewa się zagotowaną wcześniej wodę. Posiadają również lejek lub specjalne miejsce przeznaczone na kawę, lub herbatę. W osobnym miejscu znajduje się kolejny zbiornik, w którym z kolei zbiera się gotowy do spożycia napój. Oczywiście po całym procesie należy odczekać odpowiednią ilość czasu, aż napar się zaparzy i będzie gotowy do picia.
Rodzaje zaparzaczy i ich charakterystyka
Rodzajów zaparzaczy możemy wyróżnić przynajmniej kilka. Najprostszy sprzęt składa się z tzw. drippera i filtra. Powszechne french press’y to również zaparzacze — stosujemy je zarówno do przygotowania kawy, jak i herbat. Są to najczęściej niewielkich rodzajów urządzenia, więc znajdują zastosowanie przede wszystkim w gospodarstwach domowych.
Jeśli chodzi o profesjonalne zaparzacze przeznaczone głównie dla firm gastronomicznych — są to modele jednościankowe i dwuściankowe. Są naprawdę sporych rozmiarów. Często posiadają również kraniki, które umożliwiają bezpośrednie wlewanie napojów do kubków. Takie modele są umieszczane bezpośrednio na salach czy w miejscach, w których znajdują się klienci. Posiadają również specjalną tackę, na którą kładzie się kubek — zabezpiecza ona naczynie ale także pozwala uniknąć ewentualnego kapania napoju na stół lub inny mebel.
Zaparzacze i dane techniczne — wymiary, materiały i dodatkowe funkcje
Niezależnie od tego, czy chcesz zakupić zaparzacz do kawy, czy herbaty, musisz zwrócić uwagę na istotne dane techniczne. Pojemność ma tutaj duże znaczenie, jednak powinna zależeć od ilości obsługiwanych klientów i zapotrzebowania na ciepłe napoje. Moc urządzenia również nie pozostaje bez znaczenia, bowiem decyduje o jego wydajności. Warto również zwrócić uwagę na temperaturę zaparzania napoju oraz podtrzymania go.
Zaparzacze do herbaty i kawy powinny posiadać lampki kontrolne, które informują m.in. o temperaturze czy też procesie parzenia. Mile widziane są wszelkiego rodzaju udogodnienia takie jak nienagrzewające się uchwyty, niekapiące krany czy czytelny wskaźnik poziomu kawy/herbaty. Zaparzacz powinien być funkcjonalnym i wygodnym w użytkowaniu sprzętem, zwłaszcza jeśli mają z niego korzystać również klienci. Jego obsługa nie powinna być skomplikowana — weź to pod uwagę przy wyborze konkretnego modelu.