- -1%
Noże do warzyw
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Noże do warzyw
Niewielkie, ale o wielkiej mocy. Muszą doskonale leżeć w dłoni, skutecznie oddzielać skórkę od warzyw i owoców, nie wspominając już o tym, że muszą być ostre. Nóż do warzyw powinien być poręczny, dobrze wyprofilowany i odpowiednio ostry.
Nóż do warzyw – jakie ostrze wybrać?
Noże do warzyw mają różnego rodzaju ostrza. Mniejsze i nieco większe, gładkie, ząbkowane, a nawet lekko zakrzywione w górę lub dół. I właśnie takie zakrzywienie, przypominające trochę pazur, charakteryzuje nóż do warzyw Hendi. W ofercie marka ma nożyki do obierania, które wykonano z wysokiej jakości stali nierdzewnej z uchwytem z polipropylenu. To proste modele, które stabilnie i bezpiecznie leżą w dłoni, można je myć w zmywarkach. Różnią się one szerokością i długością ostrza. Noże do obierania owoców mają ząbkowane ostrze. Ząbki ma także nóż do pomidorów, który dodatkowo ma zakrzywioną ku górze końcówkę, ułatwiającą nabieranie plastrów pomidorów. W ofercie znajdują się także noże z zaokrągloną końcówką. Nóż do warzyw Victorinox wykonany z walcowanej stali nierdzewnej z rękojeścią zrobioną z polipropylenu. One również zróżnicowane są pod kątem samego ostrza, a przy tym mają różnokolorowe rękojeści. Noże z serii FORGED GRAND MAITRE wykute są z jednego kawałka stali, z rękojeścią stworzoną z tworzywa POM o dużej wytrzymałości, twardości i odporności na ścieranie. Noże te odporne są na wysoką temperaturę - do 130 °C. Warto pamiętać, że bardzo eleganckie noże zakończone drewnianym uchwytem wspaniale prezentują się, ale nie można ich myć w zmywarkach.
Noże do warzyw ceramiczne
Stalgast oferuje ceramiczne noże do warzyw, które są chemicznie obojętne i łatwe w utrzymaniu czystości. Są one lekkie i przyjemne w pracy. Noże do warzyw z serii Sanelli Skin zaprojektowano tak, aby połączyć produkt wysokiej jakości przy zachowaniu ergonomii użytkowania. Mają ostrze ze stali chromowo-molibdenowej, o twardości 54-56 HRC, a ergonomiczna rękojeść wykonana z polipropylenu z dodatkową warstwą antypoślizgową. To ważne zwłaszcza gdy istnieje ryzyko pracy z mokrymi dłońmi. Noże Sanelli Skin można myć i wyparzać w zmywarce. Marka Hendi poszła o krok dalej, tworząc nóż dedykowany do krojenia cebuli. W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl można znaleźć też zestawy noży: sześcioczęściowy zestaw od Hendi wyróżnia się kolorami, noże są zgodne z normami HACCP, można je myć w zmywarkach, zaś zestaw 4 noży (także od Hendi) ma w sobie noże różnych ostrzach: krótsze, dłuższe, proste, z ostrzem zakrzywionym w górę. Dzięki temu łatwo sprawdzić, który rodzaj noża najlepiej sprawdzi się podczas obierania warzyw i owoców.