- -1%
Przybory kuchenne
Podkategorie
Kategorie
Dostępność
Marka
Cena
Pojemność
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Wyposażenie kuchni gastronomicznej — nasze produkty
W naszej ofercie znajdziesz wiele produktów, które są niezbędne w kuchni gastronomicznej. To m.in. chochle, tłuczki, sita, rózgi czy ubijaki do ziemniaków. Ciekawym artykułem jest również maszynka do zmiękczania mięsa, która łączy w sobie dwie metody — głębokie nacinania włókien mięsnych i jego delikatne rozbijanie. Taka maszynka pozwala skrócić czas marynowania oraz gotowania/smażenia mięsa.
Wyposażenie kuchni gastronomicznej powinno obejmować również rózgi — oferujemy modele wykonane m.in. ze stali nierdzewnej. Przydadzą się do mieszania sosów do mięs, polew czy musów, a także do ubijania piany z białek czy bitej śmietany, jeśli nie ma możliwości zrobienia tego elektrycznie. Nie bez znaczenia pozostają również obieraczki — powinny być ostre i wykonane z trwałych materiałów.
Rodzaje noży i ich zastosowanie
Noże to niezbędne akcesoria do gastronomii! Wśród dostępnych typów możemy wyróżnić: niewielkie noże do obierania i przygotowywania warzyw i owoców, długie noże z ząbkowanym ostrzem, przeznaczone do krojenia pieczywa, ale także mrożonek lub dużych ryb, obieraki do warzyw, tasaki, służące do siekania lub ćwiartowania dużych i twardych produktów, krótkie, cienkie i ostro zakończone noże do oczyszczania mięsa i ryb, cienkie i długie noże do wędlin, serów i niektórych warzyw.
Oprócz tego noże wykonuje się z różnych materiałów. W naszej ofercie znajdziesz modele ze stali nierdzewnej czy stali chromowo-molibdenowo-wanadowej. Stal nierdzewną możemy podzielić na wiele rodzajów — niektóre z nich lepiej odnajdą się w kuchni, inne gorzej. Warto byś zwracał uwagę na przyrządy gastronomiczne posiadające normy HACCP. System ten analizuje proces produkcyjny oraz pozwala wykryć m.in. zagrożenia. Jakość i bezpieczeństwo to podstawa — należy o tym pamiętać.
Dobra deska do krojenia, czyli jaka?
Deski do krojenia to podobnie jak i noże — podstawa w kuchni. Wyróżnić możemy wiele ich rodzajów, przeznaczonych m.in. do krojenia mięsa, warzyw i owoców, wędlin i serów czy chleba. Dobra deska do krojenia to przede wszystkim taka, która jest dostosowana do pod względem przeznaczenia.
Oprócz tego powinna być wykonana z trwałego i solidnego materiału. W ofercie naszego sklepu znajdziesz produkty wykonane m.in. z polietylenu, drewna bukowego czy z bambusa. Buk charakteryzuje się dużą odpornością na urazy mechaniczne i ucisk, a bambus z kolei jest nie tylko ekologiczny, ale także nie chłonie wilgoci i cechują go mocno sprasowane włókna. Im twardsza będzie deska, tym lepsza. W przypadku tych wykonanych z drewna ważne jest zachowanie odpowiedniej higieny i prawidłowego użytkowania. Najlepiej sprawdzi się kilka desek, z których każda będzie przeznaczona do krojenia innych produktów.
Wyróżnić możemy również deski do serwowania serów czy wędlin — w tej kwestii nieco większe znaczenie ma jednak estetyka. Wszystkie te przybory gastronomiczne, które wędrują bezpośrednio do klienta czy też na salę, powinny prezentować się elegancko i schludnie./