- -1%
Piece do pizzy
Podkategorie
Kategorie
Dostępność
Marka
Waga
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Piec do pizzy - postaw na jakość
Od dawna wiadomo, że skończyła się era miałkiej, niedobrej pizzy w Polsce. Polacy mają coraz lepszy gust w kwestii odpowiedniego placka czy dodatków i nie kupują już byle czego. To też znacznie wpływa na rynek, który musi dostosować się do najwyższych standardów i podniebień swoich odbiorów. Inna sprawa, że pizzaiolo - czyli mistrzowie wypiekania pizz - nie chcą pracować słabej jakości piecach. Mają świadomość, że od tego zależy dobrze przygotowana pizza i jej nienaganny, włoski charakter. Stąd też coraz częściej pizzerie czy restauracje sięgają po sprawdzone i dobre gatunkowo produkty, stawiając na jakość.
Na co zwrócić uwagę podczas wybory pieca do pizzy?
Na rynku znajduje się obecnie bardzo dużo różnego rodzaju pieców. Od tych ręcznie wykonanych opalanych drewnem, po elektryczne piece bardzo dobrej jakości. W naszej ofercie znajdą państwo na przykład piece jednokomorowe lub dwukomorowe z kilkoma wariantami pojemności poszczególnych komór. To sprawia, że istnieje możliwość idealnego dopasowania pieca pod aktualne zapotrzebowanie restauracji czy pizzerii na dany mebel gastronomiczny.
Charakterystyka pieca do pizzy
Elektryczny piec do pizzy charakteryzuje się panelem frontowym wykonanym ze stali nierdzewnej, a obudowa najczęściej malowana jest na odpowiedni, często czarny lub srebrny kolor. Wewnątrz możemy spotkać się z płytami szamotowymi, a piec do pizzy gastronomiczny ma zakres pracy nawet do 500 stopni Celsjusza, dzięki czemu pizzaiolo ma swobodę w pracy „po swojemu”. Wszystkie komory są odpowiednio oświetlone, dzięki czemu nie ma potrzeby otwierania pieca żeby ocenić aktualną kondycję placka. Ponadto należy wyróżnić kominek odprowadzający parę, gwarantując znakomity wypiek każdej pizzy bez obawy o jej niezaplanowane namoknięcie. W przypadku pieców dwukomorywoypch najczęściej mamy możliwość niezależnego sterowania grzałką górną i dolną. Możemy wykonać wtedy więcej czynności jednocześnie, a placki wpłacane do pieca nie muszą być robione jednocześnie.
Prócz wcześniej wspomnianych modeli, rynek oferuje również piece tunelowe, piece przelotowe, piece typu basic, piece jedno poziomowe i dwupoziomowe, a także podstawy pod piece do pizzy, które umożliwiają ustawienie pieca w dowolnym miejscu, z zachowaniem odpowiedniego bezpieczeństwa. Także cena jest bardzo elastyczna i tak naprawdę na kieszeń każdego przedsiębiorcy. Możemy zaopatrzyć się w piec do pizzy wartości około 2500 złotych, ale także w piec za na przykład 12000 złotych, co oczywiście jest widoczne w jakości, zaawansowaniu technologicznym czy wydajności. Ale nie musi taki piec rujnować całego posiadanego budżetu, a na pewno każdy z profesjonalnych modeli spełni pokładane w nim nadzieje bez konieczności wykładania dodatkowych pieniędzy. W kwestii doboru odpowiedniego pieca najlepiej jednak skonsultować się z profesjonalistą, który doradzi najbardziej optymalną opcję bez ryzyka „przepalenia” planowanej kwoty czy zakupu pieca, w którym jakieś dodatkowe opcje finalnie nie będą wykorzystywane podczas produkcji pizzy. A taki wydane najlepiej ograniczyć na samym początku, dopierając tylko sprzęty niemal skrojone na dane zaplecze gastronomiczne czy potrzeby kuchni.
Prąd lub gaz
Piece do pizzy gastronomiczne posiadają kilka praktycznych rozwiązań. Na przykład niektóre modele działają nie tylko na prąd, ale również na gaz. To pozwala dopasować taki piec idealnie do własnego zaplecza gastronomicznego bez konieczności kompromisów. Co do gazu to najczęściej jest to rodzaj G20, a zaś napięcie prądu dla pieca do pizzy to 230V.