- -1%
Gyrosy i kebaby
Podkategorie
Kategorie
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- Obecnie brak na stanie
- -1%
- -1%
- -1%
Gyrosy, kebaby gazowe
Dobry gyros czy też kebab nie obędzie się bez odpowiednio przygotowanego mięsa, a to możemy oczywiście przygotować na opiekaczu, piecu do kebaba. Spotkać możemy przeważnie dwa rodzaje kebabów, to które zasilane są elektrycznie, oraz opiekacze do kebaba gazowe. Te kebaby gazowe są bardziej powszechne, szczególnie w małej gastronomii, gdzie niejednokrotnie podłączenie gazowe jest jedyną możliwością. Wielu wielbicieli mięsa do kebaba uważa, że właśnie to opiekane na urządzeniach gazowych smakuje lepiej. Wiadomo jest to kwestia gustu i smaku.
Na co zwracać uwagę przy wyborze kebaba?
Podobnie jak w przypadku innych urządzeń do gastronomii, warto pokusić się o wybór urządzeń markowych, które nie tylko posiadają gwarancję producenta, ale także dają wysoki komfort ich użytkowania. Kebab Hendi, czy też Kebab Stalgast, to tylko dwaj główni producenci, którzy oferują rozwiązania z górnej półki, jednocześnie w cenie przystępnej i dopasowanej do jakości samego towaru. Kolejna sprawa to ilość palników. Mniejsze kebaby gazowe przeważnie wyposażone są w dwa, większe w trzy palniki, ale można spotkać także kebaby 4 palnikowe. Wraz z ilością palników zwiększa się także „pojemność” rusztu, czyli sztycy, na którą nakładane jest mięso do pieczenia. Małe kebaby posiadają wsad na poziomie 30 kg, a duże to wsad nawet do 120 kg. Dzięki takiej różnorodności dopasowanie urządzenia do wielkości gastronomi nie jest trudne. Warto też zwrócić uwagę, czy mamy do czynienia z urządzeniem, które można połączyć do butli gazowej, bowiem dzięki temu można je zainstalować na przykład w mobilnej gastronomii. Dobrze jest też zwrócić uwagę na dodatkowe wyposażenie oraz wykończenie urządzenia. W komplecie przeważnie pojawia się taca na tłuszcz, sztyca, ale zdarzają się urządzenia które do przygotowania kebabu i gyrosa, które pozwalają dokupić taki sprzęt jak dodatkowa sztyca, osłona termiczna, drzwi panoramiczne, czy też mocowanie noża. Dodatkowy osprzęt pozwala na wygodniejsze i bezpieczniejsze przygotowywanie posiłków typu kebab czy gyros.
Warto jednak pamiętać, że dobry kebab, to także odpowiednio przygotowane ciasto na kebab lub bułka/chleb, w którym jest on podawany. Bez odpowiedniego opiekacza przygotowanie dobrej potrawy będzie utrudnione.
Na koniec dobrze jest jeszcze wspomnieć o elementach uzupełniających, jak nóż do kebaba, tacy na tłuszcz szufelki do gyrosa kebaba, które po prostu muszą znaleźć się na wyposażeniu każdej gastronomii, która chce serwować tego typu dania.
Kebab elektryczny czy gazowy
Tu nie ma jednej odpowiedzi, wszystko zależy od naszych preferencji oraz zastosowania. Kebaby gazowe zasilane butlą gazową mogą sprawdzić się na przykład w foodtruckach, zaś elektryczne to dobre rozwiązanie do lokali, które korzystają z tanich taryf prądowych lub posiadają prąd na przykład z instalacji fotowoltaicznych. Wiadomo, chodzi przecież o oszczędność. Dodatkowo mierzmy nasze możliwości zawsze trochę z pewnym wyprzedzeniem, bowiem dobry kebab sprzedaje się sam a informacja o nim rozchodzi się z prędkością światła. Dlatego warto być przygotowanym na większą ilość zamówień.