Cuttry i Blixery
Podkategorie
Kategorie
Dostępność
Marka
Cena
Cuttry i blixery
Są takie rodzaje gastronomii, które bez cuttrów i blixerów mogłyby nie funkcjonować. Albo inaczej: jeśli funkcjonują bez, to muszą znacznie utrudniać sobie pracę, wydajność i efektywność procesów. Maszyny tego typu stworzone są z myślą o usprawnieniu procesu gotowania, zwłaszcza dla osób o szczególnych potrzebach. Mamy tu na myśli seniorów w domach opieki, osobach chorych, osobach w szpitalach, na dietach płynnych i półpłynnych, a także o dzieciach. Wszystkie te grupy sięgają po drobno posiekane posiłki, a także musy, kremy i zawiesiny.
Czym są cuttry i blixery?
Oczywiście, cuttry i blixery to sprzęty bardzo uniwersalne, znajdujące zastosowanie w wielu miejscach. Cutter firmy Robot Coupe opracowany jest do szybkiego i sprawnego siekania (grubego i drobnego), przygotowania drobnego farszu, sosów, emulsji, zawiesin, musów, rozdrabniania przypraw i ugniatania ciast. To maszyna diabelsko uniwersalna. Wykonana ze stali nierdzewnej (wał silnika, nóż gładki) oraz metalu (obudowa). Ma system krojenia precyzyjnego, a pokrywa wykonana z poliwęglanu umożliwia dodawanie składników podczas przygotowywania potraw. Zależnie od modelu maszyny, firma Robot Coupe oferuje urządzenia, które można dopasować do potrzeb. Różnią się one wielkością wkładu oraz ilościami porcji do przygotowania. Wsad wynosi od 0,1 do 1kg (2,9 litra) w wersji najmniejszej, do 0,5-3,5kg (7,5 litra) w wersji największej). Cuttery zależnie od wielkości mają także inny zakres obrotów: od 1500 obrotów/min. w najmniejszym modelu, po 3000 obrotów/min. w największym. Z kolei blixery odnajdą się w szpitalach, domach pomocy, przedszkolach i żłobkach. Blixery od firmy Robot Coupe umożliwiają miksowanie w prosty sposób potraw surowych i gotowanych o różnej konsystencji.
Alternatywa dla malakserów
Łączą one funkcje cuttrów i malakserów. Mają asynchroniczny silnik, który jest w stanie wytrzymać ciągłą pracę w gastronomii. Zbiornik wykonany ze stali nierdzewnej, pokrywa z nieprzeciekającą uszczelką, a nóż z nacięciami sprawiają, że to trwała i solidna maszyna, bardzo przydatna w przygotowaniu musów i kremów, bez obaw, że zostaną niepełni przetworzone, z kluskami i kawałkami, które mogą zagrażać osobom, które muszą jeść doskonale zmiksowane potrawy. Zależnie od wybranego modelu, można wybrać blixer o małej pojemności, na jedną porcję (0,2 kg wsadu - 2,9 litra pojemności), blixer na 2-10 porcji (0,3-2 kg wsadu, pojemność 3,7 l), blixer na 2 do 15 porcji (0,4-3 kg wsadu, 4,5 l pojemności) lub największy: na 3 do 18 porcji (0,3-3,5 kg wsadu i 5,9 litra pojemności). Producent przewidział zróżnicowane potrzeby mniejszych i większych rodzajów gastronomii, stąd szeroka oferta, dostępna w sklepie hybryda-gastro.pl. Cuttry i blixery mogą także stać się pomocnikami w domowym zaciszu. Na ogół jednak sprzęty tego typu wyposażają specjalistyczne placówki, w których ważna jest wysoka forma opieki. Te mocniejsze pozwalają tworzyć półprodukty do dalszej obróbki, np. musy owocowe pakowane indywidualnie dla dzieci, farsze do pierogów, sosy, które łatwo dopełniają dania. Dzięki szerokiemu zastosowaniu mogą stać się podstawą doskonale pracującego biznesu.