- -1%
Akcesoria do wilków
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Akcesoria do wilków
Wilki, to nie tylko majestatyczne zwierzęta, ale i jedne z najpowszechniejszych, najpopularniejszych i najczęściej używanych sprzętów w gastronomii. Maszynki do mielenia, maszynki do mieszania, a w katowickim Nikiszowcu nazywa się je „flajsz maszynkami”, od niemieckiego słowa „fleisch”, czyli właśnie „mięso”. W domowym zaciszu wyciągnięcie wilka do mięsa oznaczało przygotowanie domowej kiełbasy, mielenie sera na sernik, czy maku. Maszyny te zawsze robiły mnóstwo hałasu, ale patrzenie na nie, na ich pracę i efekty tej pracy miało coś w sobie. Każde dziecko, gdy już dostawało zgodę na to, by móc umieszczać kawałki mięsa, a potem dociskać je i patrzeć, jak wychodzą z tarczy, czuło się niesamowicie docenione. To już było coś! Dziś rzadziej używane w domach, wszak idealnie zmielony twaróg na sernik można dostać w każdym spożywczaku, ale jednak ciągle są ukryte w spiżarniach.
Popularne akcesoria do wilków
W branży gastronomicznej wilki są w ciągłym użyciu. Niezależnie, czy to restauracja, specjalizująca się w tatarze, pierogarnia czy burgerownia – doskonale zmielone mięso jest podstawą. Wilki są także w ciągłym użyciu w sklepach mięsnych i wędliniarskich. Odpowiednia siła maszyny w połączeniu z tarczami, ostrymi nożami sprawia kulinarne cuda. W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl dostępna jest szeroka gamą akcesoriów uzupełniających. Sitka do wilków o różnej średnicy z otworami o różnej wielkości stworzone przez markę Hendi sprawdzą się do różnego rodzaju maszyn. Wielkość otworów determinuje to, ja bardzo chcemy zmielić mięso czy ser. Sitka wykonane są z trwałych, odpornych materiałów, takich jak stal nierdzewna. Niewątpliwą zaletą, która znacznie usprawnia pracę, jest fakt, że sitko do wilka bez trudu można myć w zmywarce. Powierzchnia sitek pozwala na doskonałe czyszczenie ich, bez ryzyka, że resztki mięsa zalęgną w otworach.
Noże do wilka i inne akcesoria
W ofercie dostępne są również sitka marki Stalgast. Bardzo ważnymi akcesoriami do wilków do mielenia są noże. Zarówno marka Hendi, jak i Stalgast mają je w swojej ofercie, dzięki czemu można bez trudu dopasować noże do konkretnego modelu wilka. Noże wykonane ze stali nierdzewnej, która może być wykorzystywana w kontakcie z żywnością. Noże bez trudu można myć w zmywarce. W pracy wilka do mielenia niezbędny jest również wałek ślimakowy. To właśnie oj wstępnie miażdży kawałki mięsa. Jego konstrukcja pozwala doskonale przygotować żywność do zmielenia. Wałki marki Hendi wykonane są z polerowanego anodowanego aluminium lub aluminium. Nie można ich myć w zmywarkach. W ofercie dostępnych jest kilka rodzajów wałków, które można dopasować do posiadanego wilka. Dzięki temu, że te najbardziej narażone na zużycie akcesoria, czyli noże oraz wałki ślimakowe, są łatwo dostępne - można je wymieniać, gdy się tępią. To ogromna oszczędność, bowiem sama maszyna jest już kosztem, nie mówiąc o konieczności wymieniania jej za każdym razem, gdy np. noże zużywają się podczas pracy. By zmienić te akcesoria nie trzeba wzywać fachowca, można to zrobić samodzielnie, dbając oczywiście o swoje bezpieczeństwo. Jeśli zaś chodzi o tarcze, to w zależności od potrzeb, można wybierać je z różnymi wielkościami otworów.