Baterie gastronomiczne
Podkategorie
Kategorie
Dostępność
Cena
Baterie gastronomiczne
To, w jaki sposób wyposażamy nasze domowe kuchnie, tylko w teorii jest podobne do tego, w jaki sposób wyposażone są kuchnie profesjonalne. Zupełnie inne funkcje i funkcjonalności, parametry i ergonomia pracy wyróżnia sprzęty gastronomiczne dla restauracji czy kawiarni, od tych, które znamy z domu. Przykładem tej różnicy są baterie gastronomiczne. Na ogół są dużo większe, a przede wszystkim wyższe, niż te z kuchni domowej.
Baterie kuchenne gastronomiczne
Bateria gastronomiczna firmy Stalgast ma zasięg wylewki 28 cm. Producent zastosował trwałe materiały, odporne na ciągły kontakt z wodą i detergentami. Sługi statyw wspiera gałkę z prysznicem, którym się łatwo operuje, dzięki uchwytowi. Bateria ma też klasyczną wylewkę i dwa kurki, do regulowania temperatury wody. Baterie gastronomiczne właśnie z prysznicem są prawdziwym hitem. Opcja ta pozwala szybko usunąć resztki zalegające, pozbyć się piany czy nawet odświeżyć zakurzone szklanki czy talerze. przycisk w intuicyjnym miejscu ułatwia pracę. Odpowiednia wysokość zapewnia, że nikt inny i nic inne nie zostanie zachlapane wodą. Nie ma się co dziwić, że to właśnie ten rodzaj baterii stał się bardzo popularny w kuchniach restauracji czy np. domów weselnych albo stołówek, gdzie przerób naczyń jest ogromny.
Baterie do gastronomii z prysznicem do zmywaka
W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl dostępne są baterie z prysznicem od Stalgast i zależnie od modelu, mają one jeden lub dwa otwory. Niektóre modele montowane są do ściany, inne do umywalki, różnią się także wyglądem. W gastronomii popularnym rodzajem baterii, są także baterie z wydłużoną rączką, tak zwane: baterie łokciowe. Te również wykonane są z solidnego materiału, a wydłużona rączka pozwala na ergonomiczne użycie, bez konieczności łapania za kurki. W przypadku baterii łokciowej również od Stalgast, ma ona wyciągany prysznic i zmienny strumień wody. Temperaturę można regulować bez trudu.
Większość baterii można zmienić w prysznic, dzięki specjalnej montowanej części. Adapter prysznica ma aż trzy metry długości. Maksymalny przepływ wody to 12l/min (co odpowiada ok. 3 barom, zalecane ciśnienie wynosi od 0,5 do 3 bar). Wężyk w standardzie, a sugerowana temperatura wody oscyluje między 5-85℃. Także nawet, jeśli ktoś zdecydował się na zwykłe baterie, ale ma ich dość i teraz pragnie prysznica - nic straconego. To nawet dobry wybór, bo uniwersalny i pozwalający ciąć koszty, co w branży gastronomicznej bywa istotne.
Ciekawym rozwiązaniem jest także kolumna wodna. Estetycznie wygląda, bardzo minimalistycznie. Pozwala „przesunąć” strumień wody. W domowym zaciszu zlewozmywaki są dużo mniejsze. Kolumna sprawdzi się w dużych zlewach, na duże garnki i patelnie. Technologia i postęp zawitały również w świecie baterii gastronomicznych, bowiem w ofercie można znaleźć także baterię bezdotykową z czujnikiem na podczerwień, także od Stalgast. Elektroniczna bateria do zlewu zasilana energią elektryczną o napięciu 100–240 V, możliwe jest także przełączenie zasilania na baterie 4 x AA 1,5 V (sprawdzi się w przypadku awarii). Przepływ wody wynosi 6 litrów na minutę przy ciśnieniu 3 bar. Ciśnienie użytkowania, min/max 0,5 ÷ 8 barów (zalecane 3 bary). Ta forma sprawdzi się zwłaszcza przy stanowisku mycia rąk, bez ryzyka, że ubrudzonymi rękoma trzeba dotykać kurków czy wajchy.