- -1%
Noże do filetowania
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Profesjonalne noże do filetowania
W profesjonalnej kuchni bardzo ważny jest każdy element użycia noża: precyzja, ergonomia, minimalizowanie resztek, łatwość mycia. Stąd oferta personalizowanych nowy pod konkretne wymagania. Niektóre mają dłuższe ostrze, inne szersze. Jedne mają ząbki, inne piłkę, a jeszcze inne po prostu diabelsko ostre ostrze, gwarantuje wspaniałe efekty. Jedne zakończone są na okrągło, inne na ostro, a jeszcze inne – mają na samym czubku noża coś na kształt mini widelczyka, ułatwiającego nabieranie. Teoretyczni to zwykły nóż, ale bez niego nie da się wyobrazić sobie ani pracy w kuchni restauracyjnej, ani w kawiarni czy cukierni, ani na stołówce, ani w barze mlecznym. To przedłużenie dłoni kucharza.
Nóż do filetowania mięsa
Technologia, innowacja oraz doświadczenie kilku pokoleń znakomitych kucharzy z całego świata pozwala zebrać je i przełożyć na konkretne sprzęty. Przykładem jest stworzenie noży pod konkretne zadania. Noże do filetowania muszą być ostre. Zależnie od preferencji, są albo niezwykle giętkie i elastyczne, albo trwałe, by doskonale radzić sobie z twardymi elementami. Na ogół są to noże o wąskim ostrzu. W połączeniu z umiejętnościami kucharskimi, w mig są w stanie pozbawić ryb ości. Marka Victorinox w swojej ofercie ma szereg różnego rodzaju noży do filetowania. W serii Fibrox jest między innymi piętnastocentymetrowy trybownik, długi, 20-cm nóż o wąskim ostrzu, nóż do trybowania z lekko zakrzywionym ostrzem. Noże z tej serii wykonane są z nierdzewnej, walcowanej stali, zaś rękojeść jest wykonana z polipropylenu.
Noże kute do filetowania
Kute noże, także od Victorinox, wykonane są z jednego kawałka stali, a rękojeść zrobiona jest z tworzywa POM o dużej wytrzymałości, twardości i odporności na ścieranie. Noże te są wytrzymałe i odporne na temperatury do 130 °C. Noże Sanelli charakteryzują się wysoką twardością, można je myć w zmywarce, a antypoślizgowa rękojeść wykonana z dwóch rodzajów tworzywa: twardego (kolor czerwony), oraz miękkiego (kolor zielony). W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl dostępne są noże do łososia (długi, 27,5 cm), sięgnie noże do ryb, nóż do ostryg. Marka Hendi również stawia na bogatą ofertę. Zakończone zieloną rękojeścią noże ze stali chromowomolibdenowo-wanadowej, z uchwytem z kopolimeru PPCz plastyczną powierzchnią z TPE. Ręcznie ostrzone, bez nitów, z wysoką twardością. Hendi ma także w ofercie noże ze szlifem kulowym.
Nóż do filetowania ryb i mięsa
Różne kształty, długości, stopnie giętkości i twardości, różnego rodzaju rękojeści – a wszystko po to, by doskonale dopasować nóż pod oczekiwania kucharza. Dzięki temu, że nóż stabilnie i pewnie będzie leżał w dłoni, nie tylko zachowuje się bezpieczeństwo pracy, ale także dba się o ergonomię i szybkość oporządzania ryby. Fantastyczne są noże do konkretnych działań, jak np. filetowania czy trybowania. Warto je także dopasować pod kątem konkretnych ryb, bo jeśli stawiamy na płaty łososia, które same w sobie są duże, warto wybrać nóż dłuższy. Jedno pewne cięcie to zmniejszenie ilości odpadów.