Patelnie do paelii

Marka

Cena

  • 25,00 zł - 508,00 zł

Aktywne filtry

Patelnia do paelli – dlaczego warto?

Aby móc przygotowywać posiłki na możliwie jak najwyższym poziomie, przydatnych będzie wiele akcesoriów i naczyń. Jednym z nich jest patelnia paella. Choć przygotowanie paelli jest jak możliwe na standardowej patelni gastronomicznej, to specjalne naczynie stworzone w celu smażenia tego dania może znacznie ułatwić te czynność.

Patelnie do paelli nadają się również do przyrządzania wielu innych posiłków jednogarnkowych, nie jest to zatem produkt, który sprawdzi się tylko w przypadku tego konkretnego dania. Przykładami innych potraw, do których idealnie nadają się patelnie do paelli są dania takie jak risotto, kaszotto, kuskus z warzywami czy dania na bazie makaronu, takie jak spaghetti vongole.

Patelnie do paelli – charakterystyka

Patelnie do paelli różnią się pod względem budowy od innych naczyń gastronomicznych. Przede wszystkim w odróżnieniu od zwykłych patelni gastronomicznych nie posiadają jednej, długiej i prostej rękojeści, ale dwie mniejsze rączki. Taka budowa jest spowodowana większą masą patelni do paelli w porównaniu z innymi rodzajami tych naczyń.

Patelnia, w której można przygotować posiłek dla całej rodziny, lub dużej ilości gości musi także być odpowiedniego rozmiaru, aby wewnątrz naczynia zmieściły się wszystkie składniki dania. Rozmiar tych naczyń jest kolejnym powodem, dla którego pojedyncza rękojeść po prostu nie mogłaby w ich przypadku zadziałać, ponieważ patelnie te miewają nawet po 800 mm średnicy.

Jest to niezbędne, aby mieć pewność, że w rondlu zmieści cię cała zawartość. Paella patelnia, przystosowana do przyrządzania narodowego dania Hiszpanów i Portugalczyków ma również znacznie grubsze dno niż inne naczynia gastronomiczne, co zapobiega przypalaniu się warstwy ryżu na spodzie patelni oraz wpływa na dłuższe trzymanie przez rondel ciepła. Dzięki temu jedzenie nie stygnie tak szybko.

Czym się kierować przy wyborze patelni do paelli?

Decydując się na zakup patelni do paelli, warto zwrócić uwagę na wysokość boków naczynia. Rondle do patelni są z reguły przystosowane do smażenia dużych ilości jedzenia, dlatego ściany naczynia zawsze są wyższe. Jeśli Twoim celem jest przyrządzanie posiłków dla naprawdę sporej ilości osób, musisz upewnić się, że składniki paelli nie będą wypadały z naczynia podczas mieszania ich. Wysokie boki są szczególnie ważne, jeśli do smażenia paelli stosujemy technikę z użyciem bulionu.

Warto również zwrócić uwagę na materiał, z którego patelnia została wykonana. Większość materiałów wykonania śmiało możesz umieszczać w zmywarce i nie powoduje to żadnych problemów. Zaoszczędzisz w ten sposób niemałą ilość czasu, która w gastronomii jest na wagę złota.

Ciekawym rozwiązaniem jest patelnia do paelli dzielona na dwie lub trzy części, która pozwala na przyrządzanie kilku dań na jednym naczyniu. Takie rozwiązanie również może pozwolić na znaczne zaoszczędzenie czasu i jest często stosowane w dużych restauracjach. Zachęcamy do zapoznania się z naszymi produktami przeznaczonymi dla lokali gastronomicznych.

Zostań z nami na dłużej! System Rabatowy jest stworzony dla klientów.
Skontaktuj się z naszym Centrum Obsługi w razie pytań dot. gwarancji, pomocy technicznej i doradztwa w zakresie sprzedaży i oferty produktowej. Połączenia odbierane są zgodnie z zaleceniami otrzymanymi od Klienta. Nasi konsultanci służą pomocą.
Towar o wartości powyżej 1000 zł wysyłamy na własny koszt