Pędzelki cukiernicze

Aktywne filtry

Pędzelki cukiernicze, pędzle cukiernicze

Uniwersalność pędzelków cukierniczych podczas przygotowania smakołyków, zdaje się nie mieć końca. Służą do dekorowania, omiatania, usuwania resztki mąki czy cukru, pozwalają rozprowadzić glazurę, wyczyścić z resztek blachę, pokryć wypieki białkiem, aby uzyskać złoty kolor. Nie do razu trzeba wyposażać cukiernię we wszystkie możliwe kształty i wielkości, ale dobrze jest mieć zarówno mniejszy, jak i większy pędzelek. Druciany pędzelek ma włosie ze stali nierdzewnej i jest odporny na wysoką temperaturę. W cukiernictwie często wykorzystywany jest do nadawania tekstury np. wyrobom z czekolady. Kilka ruchów i na powierzchni czekolady pojawiają się nieregularne, cieniutkie linie.

Pędzelek cukierniczy silikonowy czy stalowy?

Pędzel ten w sklepie hybryda-gastro.pl dostępny jest w dwóch wymiarach. Szerokie pędzle o delikatniejszym włosiu pozwala równomiernie pokryć przygotowane wypieki rozbełtanym jajkiem, nadając im podczas pieczenia złocistej i delikatnej skorupki. Ten rodzaj pędzla będzie też doskonały do omiatania np. wyrobionego ciasta na chleb mąką lub zmiatania jej nadmiaru przed pieczeniem. Małe pędzelki umożliwiają pracę nad małymi przestrzeniami, są bardzo precyzyjne i dokładne. Warto pamiętać, że pędzli z drewnianym uchwytem nie można myć w zmywarkach. W ofercie dostępne są także pędzle z tworzyw sztucznych.

Pędzel cukierniczy i jego zastosowanie

Wybierając dobry model pędzla cukierniczego z silikonu, warto zwrócić uwagę na to, by miał on wysoką odporność termiczną i aby nie pochłaniał zapachów. Taki właśnie jest pędzel od Stalgast, z uchwytem ze stali nierdzewnej. W ofercie ten model dostępny jest w dwóch rozmiarach. Pędzelek cukierniczy od Hendi ma uchwyt wykonany z polipropylenu. Maksymalna temperatura, w której można go używać, wynosi zawrotne 280°C. Również jest dostępny w dwóch rozmiarach. Pędzle w gastronomii na ogół używa się właśnie w przypadku wyrobów cukierniczych, ale z powodzeniem posłużą one również w przypadku marynowania mięs, pokrywania ich glazurą czy rozbełtanym jajkiem. Jeśli pędzle mają służyć i do deserów i do mięs, szczególną uwagę należy przykuć do procesu ich mycia i czyszczenia oraz wybierać te, które nie chłoną zapachów. Ale pędzle są w bardzo przystępnych cenach, dlatego mimo wszystko warto mieć osobne. Wykonane z trwałych materiałów posłużą przez długi czas.

Pędzel do marynaty

Nie warto się sugerować tym, że pędzle nazywane są cukierniczymi. Często ich zastosowanie w gastronomi jest dużo szersze. Poza wykorzystaniem ich w cukierni czy też podczas marynowania mięsa można ich też użyć do dekoracji potraw. Pędzle gastronomiczne pozwolą na przykład rozprowadzić sosy po talerzach przed podaniem dań i nie tylko.

Zostań z nami na dłużej! System Rabatowy jest stworzony dla klientów.
Skontaktuj się z naszym Centrum Obsługi w razie pytań dot. gwarancji, pomocy technicznej i doradztwa w zakresie sprzedaży i oferty produktowej. Połączenia odbierane są zgodnie z zaleceniami otrzymanymi od Klienta. Nasi konsultanci służą pomocą.
Towar o wartości powyżej 1000 zł wysyłamy na własny koszt

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie . Wykorzystujemy również pliki cookie stron trzecich w celu ulepszenia naszych usług, analizy a nastepnie wyświetlania reklam związanych z Twoimi preferencjami na podstawie analizy Twoich zachowań podczas nawigacji.

Zarządzanie plikami cookies