Timery

Cena

  • 18,00 zł - 47,00 zł

Aktywne filtry

Dlaczego czasomierz kuchenny jest ważny w każdej kuchni?

Umiejętność kontrolowania czasu to bez wątpienia jedna z najważniejszych umiejętności w gastronomii. Długość gotowania, smażenia czy duszenia potrawy to jeden z kluczowych czynników, mających wpływ na jej ostateczną konsystencję i smak. Z tego też względu czasomierz kuchenny stanowi niezbędny przyrząd w każdej kuchni.

Choć urządzenie to jest z reguły proste, a każdy model spełnia te same funkcje, to jednak poszczególne rodzaje nieco różnią się od siebie. Wybór odpowiedniego modelu może znacznie ułatwić pracę personelu kuchennego i zwiększyć zarówno wydajność, jak i efektywność.

Jaki timer kuchenny wybrać?

Kupując czasomierz, zwróć uwagę przede wszystkim na sposób pokazywania przez urządzenie czasu. Pierwszą opcją jest tutaj klasyczny timer kuchenny analogowy. Wyróżnia go prosta, stosowana od lat konstrukcja. Dużą zaletą tego modelu jest dobra widoczność tarczy, nawet z dłuższej odległości. To tradycyjne, ale i wciąż wygodne rozwiązanie.

Drugim rodzajem kuchennego czasomierza jest timer kuchenny cyfrowy. Urządzenie to składa się z cyfrowego wyświetlacza oraz przycisków do ustawiania i mierzenia czasu. Czasomierz cyfrowy jest jeszcze prostszy w obsłudze, niż wariant analogowy, ze względu na duży, przejrzysty wyświetlacz i możliwość szybkiej zmiany ustawień.

Warto również zwrócić uwagę na maksymalny zakres pomiarów czasomierza. Parametr ten zwykle nie ma większego znaczenia w procesie przygotowywania prostszych dań, jednak w przypadku dłuższego procesu, takiego jak duszenie, marynowanie czy schładzanie — nie każdy timer kuchenny może sprostać zadaniu. Maksymalna długość odmierzania czasu jest zwykle dłuższa w przypadku timerów cyfrowych, dlatego warto zdecydować się na jeden z tych produktów. To urządzenie znacznie ułatwia przygotowywanie nawet najbardziej skomplikowanych potraw.

Sposoby zawieszania timerów gastronomicznych

Jednym z najważniejszych aspektów, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie timera kuchennego, jest rodzaj mocowania urządzenia. Niektóre czasomierze są wyposażone w funkcjonalne klipsy, które ułatwiają mocowanie ich do cienkich powierzchni. To wprost idealne rozwiązanie, jeśli chcesz zaoszczędzić miejsce na blacie.

Innym sposobem na zawieszenie timera gastronomicznego z dala od miejsca, w którym przygotowujemy jedzenie — jest magnes umożliwiający zaczepienie urządzenia na lodówce, piekarniku czy zmywarce, pozwalając tym samym uniknąć ciągłego czyszczenia czasomierza z mąki czy ciasta. Rozwiązań jest naprawdę wiele, więc bez problemu znajdziesz takie, które będzie najlepsze dla twojego lokalu gastronomicznego. Koniecznie sprawdź nasze propozycje timerów — oferujemy wyłącznie jakościowe i wydajne modele.

Zostań z nami na dłużej! System Rabatowy jest stworzony dla klientów.
Skontaktuj się z naszym Centrum Obsługi w razie pytań dot. gwarancji, pomocy technicznej i doradztwa w zakresie sprzedaży i oferty produktowej. Połączenia odbierane są zgodnie z zaleceniami otrzymanymi od Klienta. Nasi konsultanci służą pomocą.
Towar o wartości powyżej 1000 zł wysyłamy na własny koszt