Schładzarki szokowe
Dostępność
Marka
Waga
Cena
Pojemność
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Proces mrożenia szokowego i działanie schładzarki
Mrożenie szokowe to nic innego jak szybkie schłodzenie lub zamrożenie potraw zaraz po ich przygotowaniu. Dlaczego proces ten cieszy się taką popularnością w gastronomii? Powód jest prosty — ogranicza on szkodliwe działanie niskiej temperatury na powierzchnię produktów żywnościowych. Składy wyrobów nie ulegają zmianom, podobnie jak ich pierwotny smak, kolor czy aromat.
Niestety nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że powolne schładzanie wpływa destrukcyjnie na struktury tkankowe żywności. Jeśli chodzi o sposób, w jaki działa schładzarka szokowa — jest to bardzo proste. W pierwszej kolejności należy umieścić jedzenie w urządzeniu. Następnie zacznie ono schładzać potrawy — wystarczy wówczas poczekać. Gdy jedzenie będzie już schłodzone (czas ten zależy od konkretnego urządzenia), należy przełożyć je do tradycyjnej schładzarki, by utrzymać pożądaną temperaturę.
Urządzenia chłodzące i zamrażające jako podstawa wyposażenia
Schładzarki szokowe stanowią podstawowe wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego. Oprócz takich urządzeń, w naszej ofercie znajduje się również schładzarko-zamrażarka szokowa. Pozwala ona nie tylko szybko schłodzić potrawy, ale także je zamrozić. Powolne zamrażanie jedzenia jest równie szkodliwe co schładzanie.
Wyposażenie kuchni w tego typu urządzenia zapewni wysoką jakość przyrządzanych potraw oraz pozwoli wyeliminować wiele znaczących problemów gastronomii. Błyskawiczna zmiana temperatury wyeliminuje bakterie i zminimalizuje ryzyko pojawienia się m.in. problemów gastrycznych.
Co ważne, najnowocześniejsze systemy mrożenia i schładzania szokowego są łatwe i wygodne w obsłudze. Nie powinny przysparzać żadnych kłopotów. Część z nich steruje się dzięki panelowi dotykowemu.
Jakie schładzarko-zamrażarki znajdziesz w naszej ofercie?
Jeśli szukasz wysokiej jakości urządzenia, które posłuży Ci przez wiele lat — mamy dla Ciebie propozycję. Schładzarka szokowa Hendi to jeden z lepszych dostępnych modeli w naszym sklepie. Dostępna jest w kilku różnych wersjach i co ważne — posiada również możliwość zamrażania. Wydajność przy schładzaniu wynosi do +3°C do 25 kg, z kolei wydajność przy zamrażaniu -18°C do 20 kg. Takie urządzenie waży 90 kg.
W naszym asortymencie znajdziesz także równie wydajne urządzenia marki Stalgast. Zamrażanie szokowe odbywa się zaledwie w ciągu 240 minut z temperatury od +70°C do -18°C. Taki model posiada cyfrowy panel sterowania, wbudowany agregat oraz zaokrąglone rogi komory chłodzącej, które znacznie ułatwiają czyszczenie urządzenia. Schładzarka została wykonana ze stali nierdzewnej oraz posiada warstwę izolacyjną z wypienionego poliuretanu. Jeśli zależy Ci na praktycznym i wydajnym urządzeniu — powinieneś zwrócić uwagę na produkty marki Stalgast i Hendi.
Mamy nadzieję, że wiesz już, co to są schładzarki szokowe oraz dlaczego mają tak ogromne znaczenie w gastronomii. W razie jakichkolwiek wątpliwości czy problemów z wyborem konkretnego produktu — zachęcamy do kontaktu. Z chęcią Ci pomożemy!