- -1%
Formy i maty
Podkategorie
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Formy i maty do pieczenia
Różne kształty i wielkości form do pieczenia sprawiają, że wypieki, desery oraz inne słodkości nawet w amatorskiej kuchni stają się arcydziełami. Najbardziej popularne formy stalowe mają najdłuższą historię i towarzyszą kucharzom oraz cukiernikom od wielu lat. Pozwalają każdorazowo przygotować równe ciasta, zapiekanki i nie tylko. Ułatwiają pracę, są solidne, a szeroka oferta ich kształtów i wielkości pozwala tworzyć wypieki najróżniejsze, zachwycające, profesjonalne i amatorskie.
Silikonowe formy do ciasta
Prawdziwym hitem w cukiernictwie są formy silikonowe. Są one elastyczne i trwałe, sprawdzą się nie tylko do pieczenia, ale i robienia indywidualnych mini-deserów czy np. własnoręcznie przygotowanych pralinek. Stuprocentowo nieprzywieralny silikon sprawia, że podczas wyjmowania arcydzieła cukiernictwa nie zostaną uszkodzone. Formy silikonowe mają także ogromną odporność temperaturową, od -60°C do 220°C. Można je myć w zmywarce, co pozwala utrzymać je w doskonałej czystości. Różnią się one wielkością, liczbą otworów, ich głębokością oraz kształtem. Z łatwością, po wystudzeniu, można z nich wyjąć smakołyki. Formy silikonowe mogą świetnie odświeżyć i urozmaicić menu. Pozwolą także na tworzenie małej manufaktury pralinek. Formę wystarczy pokryć dokładnie warstwą rozpuszczonej czekolady, która po zastygnięciu tworzy bazę idealną do napełniania. Potem można już tworzyć do woli. Nadzienie owocowe, z alkoholem, nasionami i orzechami, a może na ostro, z płatkami chilli? Płynny karmel, słodki mus – co tylko przyjdzie do głowy. Dzięki formom silikonowym można także piec ciasteczka o finezyjnych, doskonale równych kształtach. To wciąż nie koniec! Formy silikonowe sprawdzą się nie tylko w kawiarniach czy cukierniach, ale również w eleganckich barach. Dzięki nim można przygotować kostki lodu o finezyjnych kształtach. Pozwalają one również zamrozić gotowe porcje oliwy z ziołami, idealnej do smażenia, porcji sosów czy nawet można w nich przygotować swoje autorskie kostki rosołowe. Wszystko w duchu zero waste i organicznych przepisów, bez zbędnej chemii i ulepszaczy smaku.
Maty do pieczenia ciasta, maty silikonowe
Jeśli zaś chodzi o maty do pieczenia, bez wątpienia ułatwiają one pracę, pozwalając łatwo oddzielić wypieki od blachy, a przy okazji chronią samą blachę. Maty silikonowe wielorazowego użytku sprawdzą się zwłaszcza przy wypiekach, ale odpowiednie są także do mroźni. Zakres temperatur w przypadku mat Hendi wynosi od -40°C do 250°C, zaś w przypadku mat Stalgast od -20 do +220°C. W obu przypadkach maty dostępne są w wielu rozmiarach do wyboru. Materiał, z którego je wykonano, to nieprzywierający silikon. Dzięki temu maty są odpowiednie do mroźni, pieców i kuchenek mikrofalowych. W profesjonalnych i amatorskich kuchniach często przydaje się także papier do pieczenia. Warto wybierać te, które są wodoodporne i biodegradowalne, pokryte dodatkowymi warstwami, dzięki czemu nie trzeba używać tłuszczu, a one same przeznaczone do pieczenia, gotowania, mrożenia oraz serwowania produktów.