- -1%
Noże do sera
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Noże do serów, noże do serwowania serów
Żółte, białe, z pleśnią, dojrzewające, owcze, kozie, z dziurami – sery, sery, sery! Bardzo szybko asortyment serowy w sklepach spożywczych rozwinął się do sporych rozmiarów, oferując klientom produkty z różnych stron świata, o rozmaitych smakach. Sery stały się idealną przekąską, dodatkiem do wina, a w restauracjach często wybierane są jako starter. To bardzo elegancki posiłek, który można komponować i urozmaicać, odkrywając przy tym fantastyczne połączenia, smaki. Tworzenie deski serów to prawdziwa sztuka. Specjaliści sugerują, by zawsze wybierać różne rodzaje sera, więc obok klasycznego, z mleka krowiego, dodać ser owczy i kozi, a także urozmaicać je od względem twardości oraz wyrazistości smaku. Deskę warto uzupełnić miodem, pestkami i orzechami, winogronami i truskawkami, ale też wyrazistą wędliną, np. salami. Do tego jeszcze tylko element pieczywa albo np. krakersy i tak skomponowana całość może zawitać na stole. Sery sprawdzą się podczas serwowania cateringu, podczas różnego rodzaju uroczystości (np. wesel) i jubileuszów. Deska serów sprawdzi się przy stole szwedzkim.
Noże do deski serowej
By fantastycznie zaprezentować sery, kroić je i podać, potrzebne są specjalne noże przeznaczone właśnie do produktów z tej kategorii. Co je wyróżnia? Noże do serów mają nieco inną budowę. To ona pozwala w elegancki sposób pokroić i podać. Wyróżnia się dwa rodzaje noży: do serów miękkich i twardych. Te do twardych mają ostrą krawędź i charakterystyczne zakończenie. Są zakończone na ostro, dzięki czemu łatwiej podać kawałek twardego sera. Do serów miękkich przeznaczone są noże z otworami w klindze – w ten sposób kawałki camemberta czy brie nie przyklejają się do noża. W przypadków noży do serów twardych sprawdzą się także te, które mają ząbkowane ostrze, jak noże z oferty Victorinox. Firma Sanelli także oferuje nóż do serów twardych, który ma wyprofilowany kształt, ułatwiający krojenie.
Noże do sera z podwójnym ostrzem
Stalgast prezentuje z kolei nóż z dwoma trzonkami. Taki rodzaj noży zapewnia doskonałą stabilizację i komfort podczas krojenia większych kawałków. Nóż do serów miękkich od Victorinox ma charakterystyczne otwory. Często używany jest także jako nóż do masła. Zakończony specyficznym „widelcem” sprawia, że nóż ten nadaje się i do krojenia i do przekładania, serwowania serów, bez potrzeby dotykania ich. Kuty nóż do serów miękkich od Stalgast wykonano z pręta stalowego. Ma bardzo wytrzymałe ostrze, a ergonomiczna i higieniczna konstrukcja rękojeści uniemożliwia gromadzenie się resztek w miejscach łączeń. W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl można bez trudu znaleźć nóż do sera spełniający najwyższe oczekiwania. Dostępne noże wspaniale kroją, umożliwią serwowanie, a przy tym są wykonane z trwałych materiałów, które mogą mieć kontakt z żywnością. Można je myć w zmywarkach, co ułatwia utrzymanie czystości oraz są zgodne z HACCP.