Szafy do dojrzewania mięsa
Dostępność
Cena
Pojemność
Szafy do dojrzewania mięsa
Szafa do dojrzewania mięsa pozwala na uzyskanie najwyższej jakości steków, dzięki poddawaniu ich procesowi dojrzewania. Mięso po przejściu takiego procesu staje się znacznie bardziej aromatyczne, kruche i miękkie, a jego smak jest o wiele intensywniejszy. Szafa do dojrzewania mięsa to niezbędne urządzenie w lokalach serwujących różnego rodzaju steki wołowe, dlatego każdy właściciel tego typu lokalu powinien wyposażyć się w takie urządzenie.
Szafa do sezonowania mięsa to duża inwestycja, dlatego przed dokonaniem zakupu warto rozważyć wszystkie za i przeciw. Różnice w konstrukcji i możliwych zastosowaniach szaf do sezonowania wpływają również na różnice w cenie, jednak nie zawsze są one na tyle duże, by opłacało się zrezygnować z niektórych dodatkowych funkcji czy elementów.
Szafa do sezonowania mięsa i istotne parametry
Ważnym elementem każdej szafy do dojrzewania mięsa jest jej filtr, który ma duży wpływ na jakość powietrza wewnątrz urządzenia. W każdej szafie do sezonowania mięsa warunki, panujące w środku są kluczowe dla całego procesu dojrzewania wołowiny. Z tego też względu przed zakupem musisz upewnić się, że szafa dysponuje odpowiednim filtrem. Co ważne, każda szafa do sezonowania mięsa w naszym sklepie jest wyposażona w filtr z węglem aktywnym, który doskonale sprawdza się w swojej roli.
Oprócz filtrowania powietrza w każdej szafie do dojrzewania mięsa duże znaczenie ma także temperatura. Szafa do sezonowania wołowiny musi nie tylko utrzymywać stałą temperaturę, ale również równomiernie rozprowadzać ją po całym urządzeniu, które z reguły jest dość duże. W urządzeniach tych zachodzą różnorakie procesy związane z odparowywaniem z mięsa wody, dlatego ważne jest, aby Twoja szafa do sezonowania wołowiny była wyposażona w system automatycznego odparowywania wody.
Innym aspektem, który należy wziąć pod uwagę jest transportowanie urządzenia. Takie szafy to z reguły duże urządzenia, a największe modele osiągają pojemność do prawie 500 litrów, nietrudno się więc domyślić, że transportowanie ich i ustawienie w kuchni może być skomplikowane. Nasze szafy do dojrzewania mięsa są wyposażone w cztery tylne rolki, które ułatwiają transport, oraz dwie regulowane przednie nóżki służące do zatrzymania urządzenia w miejscu.
Jak działa trzymanie mięsa w szafie do sezonowania wołowiny?
Nie bez znaczenia pozostaje również sposób, w jaki mięso jest mocowane wewnątrz szafy do sezonowania. Większość szaf posiada wyjmowane półki wykonane z metalowych prętów pokrytych specjalnym tworzywem sztucznym Chroni ono przed wieloma bakteriami. Zwykle jednak zamiast położenia na jednej z półek, produkty wiesza się wewnątrz szafy na specjalnych hakach, które mogą również być zawieszone na wspomnianych półkach.
Dla zabezpieczenia produktów wiszących dobrym pomysłem może okazać się pozioma podpora wewnętrzna, która stabilizuje wołowinę na hakach. W naszej ofercie znajdziesz różnej wielkości szafy do sezonowania mięsa, które są nie tylko odpowiednio wykonane, ale również estetyczne i funkcjonalne. Sprawdź je!