- -1%
Porcjonery do lodów
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Porcjonery do lodów, łyżki do nakładania lodów
Łyżki do nakładania typu porcjonery kojarzą się z włoskimi lodziarniami, w których właśnie tak serwuje się pyszne gelato. Stabilnie leżą w dłoni, są odpowiednio wyprofilowane, wygodne i ergonomiczne. To jedno z tych bardzo uniwersalnych narzędzi, bowiem, poza nakładaniem lodów, porcjoner może posłużyć do nakładania puree z ziemniaków, kasz czy ryżu. Liderem na rynku porcjonerów jest firma STÖCKEL. Jej produkty umożliwiają sprawne i wygodne porcjowanie przy minimalizowaniu strat.
Jaki porcjoner do lodów wybrać?
Warto przypomnieć, że w przypadku porcjonerów, rozmiar oznacza liczbę porcji z jednego litra lodów, zatem oznaczenie 1/20 oznacza, że z jednego litra lodów można uzyskać 20 porcji. Porcjonery różnią się między sobą także długością uchwytu. Wykonane są z aluminium, którego niestety nie można myć w zmywarce, jednak gładkość, odpowiednie krzywizny i brak ostrych punktów sprawia, że porcjonery do lodów są bardzo łatwe w myciu pod bieżącą wodą. Porcjonery marki Hendi z serii Kitchen Line dodatkowo mają uchwyt wypełniony olejem. Ta designerska sztuczka sprawia, że łyżki te są maksymalnie ergonomiczne i pozwalają lepiej i wygodniej porcjować lody. Warto je sprawdzić zwłaszcza w profesjonalnych lodziarniach, w których jest spory ruch – zmęczenie nadgarstka i dłoni jest wyraźniej mniejsze.
Profesjonalne szpatuły do lodów
Wśród porcjonerów można wyróżnić także szpatuły do lodów. Mocno kojarzone z egzotycznymi miejscami, w których sztuka zachwycania turystów opanowana jest do perfekcji. To właśnie przy pomocy tych szpatuł można wyczarować lodowe kompozycje kwiatowe, formując lodami płatki róż i nie tylko. Efekt jest zachwycający, a sama sztuka nie jest zbyt trudna – wymaga jedynie ćwiczeń i kreatywności. To także ciekawy sposób łączenia smaków lodów. Szpatuły wyprofilowane są w odpowiedni sposób, mając nieco bardziej płaską część do nakładania. Oczywiście nie służą one jedynie do robienia lodowych kwiatów, a z powodzeniem pozwalają po prostu nakładać porcje lodów. Często używane zwłaszcza w nowoczesnych, kraftowych lodziarniach. Część robocza szpatuły wykonana jest ze stali nierdzewnej 18/10, a uchwyt z przejrzystego tritanu. Takie połączenie sprawia, że szpatuły można myć w zmywarkach. Świetnie i stabilnie leżą one w dłoni.
Akcesoria do nakładania lodów
Przy wyborze odpowiednich porcjonerów do lodów warto zwracać uwagę na ergonomię, bowiem w profesjonalnych lodziarniach, zwłaszcza tych ze sporym ruchem, wygoda pracowników jest kluczowa. Doskonale zaprojektowane porcjonery powinny stabilnie leżeć w dłoni, nie narażając pracownika na ból nadgarstka po 8-godzinnej zmianie. Muszą one także zachowywać wszelkie standardy związane z utrzymaniem higieny w każdym rodzaju gastronomii. Wybór porcjonerów, a nie klasycznych gałkownic, może także stać się autem i czynnikiem wyróżniającym daną restaurację. Porcje mogą być większe, bogatsze, w ciekawej formie. W dobie rosnącej konkurencji na rynku gastronomicznym każda różnorodność staje się atutem!