- -1%
Warniki
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Warniki gastronomiczne – co to takiego?
W swoim działaniu warniki gastronomiczne stanowią połączenie czajnika z termosem. Pozwalają na podgrzanie dużej ilości wody, a także na przechowywanie jej w stałej temperaturze. Warniki gastronomiczne są przeznaczone przede wszystkim dla firm gastronomicznych i cateringowych. Umożliwiają szybkie przygotowanie gorących napojów, takich jak kawa, czy herbata.
Czym się kierować, wybierając warnik gastronomiczny?
Chcąc zakupić warnik gastronomiczny, należy zwrócić uwagę na szereg istotnych parametrów. Poszczególne modele różnią się przede wszystkim pojemnością. W przypadku najmniejszych dostępnych warników wartość ta wynosi od około sześciu do siedmiu litrów, co wiąże się przede wszystkim z niższą ceną sprzętów oraz krótszym czasem podgrzewania wody.
Najbardziej pojemne spośród dostępnych warników pozwalają pomieścić nawet do trzydziestu litrów cieczy, dzięki czemu starczają na dłużej i pozwalają obsłużyć na raz większą liczbę gości — ma to ogromne znaczenie przy obsługiwaniu większych imprez.
Dlaczego warto zdecydować się na warniki dwuściankowe?
Przy zakupie warnika gastronomicznego należy również zwrócić uwagę na ilość ścianek. Warniki dzielą się pod tym względem na jednościankowe i dwuściankowe.
Te pierwsze są zwykle dużo atrakcyjniejsze pod względem ceny, ale ich konstrukcja sprawia, że podgrzana woda szybciej wystygnie. Jest to dobry wybór w przypadku warników o mniejszej pojemności, których zawartość prawdopodobnie i tak zostałaby opróżniona, zanim zdążyłaby wystygnąć.
Jeśli jednak interesuje Cię większy kaliber, lub warnik, którego zawartość po podgrzaniu będzie trzymała ciepło, to nie pozostaje Ci nic innego niż zakup warnika dwuściankowego. Brak konieczności ponownego podgrzewania wody pozwala znacznie zaoszczędzić na czasie i kosztach prądu. Przy większych pojemnościach warnik do napojów o podwójnych ściankach to wręcz konieczność. Ponadto w przypadku warnika dwuściankowego nagrzewa się tylko wewnętrzna ścianka, co pozwala uniknąć oparzeń i dodatkowo zwiększa komfort w korzystaniu z niego.
Dopasowanie warnika do jego przeznaczenia
W naszej ofercie znajdziesz zarówno warniki przeznaczone do podgrzewania wody, jak i te, które służą do przygotowywania gorących napojów. Wybierz ten rodzaj, który najlepiej odpowie na Twoje potrzeby.
Oprócz tych dwóch rodzajów oferujemy również warniki do grzanego wina, stanowiące idealną propozycję dla pubów, restauracji czy kawiarni. Są niezwykle łatwe w użytkowaniu i pielęgnacji. Dzięki temu, że są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, cechuje je wyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia.
Powinieneś również zwrócić uwagę na inne aspekty konstrukcji sprzętu, które łatwo przeoczyć na pierwszy rzut oka. Przykładem takiego elementu jest tacka ociekowa. Większość warników jest w nią wyposażonych od razu, jednak jeśli tak nie jest, koniecznie należy dokupić ją osobno, aby uniknąć plam po kawie, czy herbacie.
Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą, w której na pewno znajdziesz coś dla siebie!