Deski drewniane

Aktywne filtry

Deska dwustronna  530x325x18 mm
Szybki podgląd
65,31 zł brutto
Cena podstawowa Cena Rabat: 10% 53,10 złnetto
  • -10%
Deska do krojenia  390x160x13 mm
Szybki podgląd
23,25 zł brutto
Cena podstawowa Cena Rabat: 10% 18,90 złnetto
  • -10%
Deska do krojenia 390x230x16 mm
Szybki podgląd
29,89 zł brutto
Cena podstawowa Cena Rabat: 10% 24,30 złnetto
  • -10%
Deska drewniana Bamboo
Szybki podgląd
142,80 zł brutto
Cena podstawowa Cena Rabat: 10% 116,10 złnetto
  • -10%

Właściwości drewnianych desek do krojenia

Deski drewniane kuchenne nie bez powodu cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Choć część właściwości zależy od konkretnego gatunku drewna, to ogólnie o materiale śmiało możemy powiedzieć, że jest:

wytrzymały, wygodny w użytkowaniu, posiada właściwości bakteriobójcze, nie tępi i nie niszczy noży kuchennych, posiada naturalne właściwości do zasklepiania drobnych nacięć.

Oprócz tego drewno, jako naturalny materiał — prezentuje się przepięknie. Deski z niego wykonane są estetyczne i nadają wnętrzom nieco przytulności. Rodzaje gatunków drewna stosowanych w produkcji desek Zastanawiasz się, z jakich gatunków drewna najczęściej wykonuje się deski drewniane do krojenia? Najpopularniejsze to:

buk, akacja, cis, dąb, jesion, grusza.

Są to wyjątkowo wytrzymałe gatunki, które wprost idealnie nadają się do produkcji desek kuchennych. I choć deski drewniane do kuchni cieszą się ogromnym zainteresowaniem, należy pamiętać, że nie wolno umieszczać ich w zmywarce. Powód jest prosty — materiał wówczas zacznie pękać i się odkształcać, a deska szybko wyląduje w koszu. To jedna z niewielu wad tego typu desek, choć da się do niej przyzwyczaić.

Jak myć i dbać o drewnianą deskę?

Odpowiednio pielęgnowane deski drewniane gastronomiczne mogą służyć przez lata. Przede wszystkim należy chronić ją przed częstym i zbędnym moczeniem w wodzie czy nawadnianiem. Po każdym kontakcie z mięsem czy rybą, zwłaszcza surową — deskę należy umyć pod gorącą wodą, a następnie osuszyć. Nie należy chować do szafek wilgotnych desek, bowiem to może im tylko zaszkodzić. Najlepiej pozostawiać je do całkowitego wyschnięcia na suszarce do naczyń.

Oprócz tego, taki przyrząd wymaga również impregnacji, czyli zabezpieczenia. Proces ten przeprowadza się na czystej, umytej wcześniej desce. Wystarczy nałożyć niedużą warstwę oleju na całość deski i pozostawić do wyschnięcia. Nie musi to być olej słonecznikowy czy rzepakowy — można również zastosować oliwę z oliwek lub olej kokosowy. Tak zabezpieczona deska nie będzie wchłaniała wilgoci, a jej żywotność się wydłuży.

Drewniane deski gastronomiczne w naszej ofercie

W naszym sklepie znajdziesz wiele wysokiej jakości desek kuchennych, które posłużą Ci przez lata! Jedną z propozycji jest deska drewniana bamboo marki Hendi. Jej średnica wynosi 400 mm. Posiada specjalny uchwyty, które znacznie ułatwiają jej użytkowanie. Oczywiście nie należy myć jej w zmywarce. Posiada ciemny, wyjątkowy kolor, dzięki któremu prezentuje się nietuzinkowo.

Inną propozycją marki Hendi jest deska drewniana do krojenia chleba. Jej szerokość wynosi 200 mm, z kolei długość 340 mm. Została wykonana z drewna bukowego, dzięki czemu jest trwałym i solidnym produktem. Sprawdzi się w każdej kuchni — zarówno tej prywatnej, jak i restauracyjnej.

Inną, ciekawą propozycją Hendi jest deska do krojenia z wycięciem, posiadająca 160 mm szerokości oraz 390 mm długości. Koniecznie zapoznaj się z tymi modelami — to produkty wysokiej jakości, które są estetyczne, funkcjonalne i wygodne w użytkowaniu.

Zostań z nami na dłużej! System Rabatowy jest stworzony dla klientów.
Skontaktuj się z naszym Centrum Obsługi w razie pytań dot. gwarancji, pomocy technicznej i doradztwa w zakresie sprzedaży i oferty produktowej. Połączenia odbierane są zgodnie z zaleceniami otrzymanymi od Klienta. Nasi konsultanci służą pomocą.
Towar o wartości powyżej 1000 zł wysyłamy na własny koszt