- -1%
Zmiękczacze do wody
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Zmiękczacz wody – czym jest i dlaczego jest potrzebny?
Zmiękczacz wody gastronomiczny to urządzenie, które usuwa z wody wszystkie związki wapnia i magnezu, odpowiedzialne za twardość wody. Wymienia je również na jony sodu. Zmiękczona woda nie pozostawia na naczyniach i instalacjach osadów z kamienia, które są źródłem wielu problemów — m.in. zacieków na naczyniach, a także awarii instalacji i urządzeń przechowujących wodę.
Stosowanie zmiękczacza znacznie poodnosi jakość stosowanej w lokalu wody, która nie da się ukryć — jest podstawą w gastronomii. Ma bezpośredni wpływ na przygotowane napoje i potrawy, a nawet i kostki lodu. Obecnie wszelkiego rodzaju filtry do wody cieszą się ogromną popularnością i ciężko wyobrazić sobie bez nich funkcjonowanie jakiegokolwiek lokalu.
Higiena i bezpieczeństwo to podstawa
Zmiękczona woda przedłuża żywotność urządzeń, które mają z nią styczność. Brak osadu powstającego wewnątrz takich urządzeń stanowi ogromną zaletę. Awaryjność urządzeń się wówczas zmniejsza, co z kolei wpływa na oszczędność środków, które zostałyby przeznaczone np. na wymianę uszkodzonych elementów zmywarek lub ekspresów. Stosowanie gastronomicznego zmiękczacza do wody poprawi również jakość zmywania i zminimalizuje konieczność stosowania detergentów i środków nabłyszczających, a także polerowania sztućców i naczyń.
Zmiękczacz wody do gastronomii zapewnia niezależność sanitarną lokalu gastronomicznego. W razie zanieczyszczenia wody w regionie, użycie zmiękczacza pozwala filtrować ją i uniknąć wszelkich problemów związanych z awarią. Zakup takiego sprzętu niesie więc za sobą szereg korzyści.
Czym się kierować przy wyborze zmiękczacza gastronomicznego do wody?
Szukając zmiękczacza do wody, warto zwrócić uwagę na jego poszczególne parametry — to przede wszystkim pojemność, wysokość, głębokość, szerokość czy moc elektryczna. Warto już przed zakupem przygotować sobie miejsce na zmiękczacz, aby wiedzieć jaki rozmiar sprawdzi się w lokalu. Ważnym aspektem procesu zmiękczania jest tak zwana regeneracja, czyli przepłukanie złoża zmiękczacza roztworem wody i soli — umożliwia to dalsze działanie urządzenia.
Zmiękczacz do wody automatyczny będzie sam dostosowywał częstotliwość regeneracji do aktualnego zużycia wody, co pozwoli zaoszczędzić czas oraz sprawi, że nie będzie trzeba na bieżąco monitorować pracy urządzenia. Z kolei zmiękczacz do wody półautomatyczny rozpoczyna proces regeneracji po wciśnięciu odpowiedniego przycisku, co zapewnia większą kontrolę nad całym procesem.
Warto również pamiętać o zakupie filtra zgrubnego do wody, który wydłuża żywotność żywicy znajdującej się we wszelkich zmiękczaczach i uzdatniaczach wody. Pozwoli to jeszcze bardziej usprawnić procesy, związane z użyciem zmiękczonej wody. Te wszystkie produkty i wiele więcej znajdziesz w naszym sklepie. Oferujemy również filtry do wody i wkłady, które również pozbywają się szeregu zanieczyszczeń z wody. Koniecznie sprawdź naszą ofertę i wybierz odpowiedni dla siebie produkt!