- -1%
Nadstawki chłodnicze
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Nadstawki chłodnicze
W każdym lokalu gastronomicznym przechowywanie gotowego jedzenia w odpowiedniej temperaturze to podstawa. Inną praktyką, często stosowaną w kawiarniach i lodziarniach, jest eksponowanie jedzenia za szkłem. Nadstawka chłodnicza spełnia obie te funkcje, dlatego znajdziemy ją w wyposażeniu wielu placówek gastronomicznych.
Jest to bardzo przydatne urządzenie, bez którego trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie wielu współczesnych hoteli i restauracji. Nadstawki chłodnicze wykorzystywane są obecnie między innymi w barach sałatkowych, restauracjach samoobsługowych i typu fast food, cateringach, a także wspomnianych kawiarniach i lodziarniach.
Rodzaje nadstawek chłodniczych
Nadstawki chłodnicze dzielą się na kilka podstawowych rodzajów ze względu na ich budowę i przeznaczenie. Każdy rodzaj wyróżnia się nieco innym zakresem możliwości, dlatego wybranie dobrego modelu może w przyszłości oszczędzić wielu problemów. Najbardziej podstawowym rodzajem tego produktu jest zwykła nadstawa chłodnicza, przystosowana do przechowywania posiłków w temperaturze pokojowej. Taką nadstawkę wyróżnia zakres temperatur od 2 do 8 stopni Celsjusza, który pozwala na przechowywanie produktów takich jak sałatki czy mięso.
Takie temperatury w zupełności powinny wystarczyć właścicielom cateringów i kawiarni, gdzie nie musi być ona tak niska jak w przypadku sushi czy lodów. Nieco bardziej wymagającym jedzeniem pod tym względem jest właśnie sushi, które potrzebuje nieco niższych temperatur. Nadstawka chłodnicza do sushi powinna mieścić się w zakresie od 0 do 6 stopni Celsjusza, choć od tej reguły zdarzają się wyjątki.
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę przy zakupie nadstawki chłodniczej?
Duża nadstawka daje większe możliwości ze względu na zdolność do przechowywania większej ilości jedzenia, jednak jako że takie nadstawki to zauważalna inwestycja, nadstawka chłodnicza mała w wielu przypadkach może okazać się optymalnym wyborem. Oprócz pojemności netto należy również zwrócić uwagę na ilość pojemników w danej nadstawce, od której zależy, ile jedzenia rzeczywiście będziesz w stanie prezentować wewnątrz urządzenia. Ważne w każdej witrynie chłodniczej, przeznaczonej do wystawiania produktów przed klientami jest ilość przeszklonych ścian. Nadstawki chłodnicze, wyposażone w trzy lub cztery szklane ściany pozwolą klientom dostrzec znajdujące się wewnątrz posiłki z różnych miejsc, co może okazać się kluczowe w niektórych sytuacjach.
Dobrze jest również zwrócić uwagę na rodzaj technologii stosowany w nadstawce chłodniczej do zapewnienia rozkładu temperatur. Najlepszym rozwiązaniem są pod tym względem urządzenia wyposażone w specjalne parowniki, które stanowią gwarancję idealnego rozkładu temperatur wewnątrz nadstawki. Jeśli masz w planach wzbogacenie asortymentu swojego lokalu gastronomicznego o nową nadstawkę chłodniczą, koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą. Z pewnością znajdziesz w niej wiele skutecznych produktów, dzięki którym Twój lokal będzie funkcjonalnym i komfortowym miejscem — zarówno dla pracowników, jak i klientów.