- -1%
Tarcze
Podkategorie
Kategorie
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Tarcze do szatkownicy, użytkowanie
W szkole gastronomicznej i na początku pracy w branży nauka operowania nożem jest absolutną podstawa. Szatkowania, krojenia, w piórka, w słupki, w kostki - tego uczyli się wszyscy mistrzowie kuchni, od Julii Child po Ramsey’a. Smak, kreatywność i wariacje w kuchni - to jedno. Drugim elementem, bez którego trudno wyobrazić sobie pracę w kuchni, są umiejętności i wiedza. Nóż, deska, kawałek ziemniaka czy marchewki i ten stukot, który wprawia wręcz w trans. Niejeden zaciął palce podczas szatkowania. To żaden wstyd. Te blizny są jak słoje na drzewie, określające jego wiek, tylko w przypadku kucharzy - to kolejne lata doświadczenia. Każdy dzień zaczyna się od tego samego: wstawienia i przygotowania warzyw na sałatki, do potraw, do surówek, niezależnie czy to małe bistro, czy kilku gwiazdkowa restauracja. Ale we współczesnych kuchniach coraz częściej stawia się na technologię. Nie ma sensu obawiać się profesjonalnych urządzeń, bo to one usprawniają pracę, czyniąc ją szybszą, łatwiejszą, komfortową i finalnie nawet tańszą. W przypadku szatkowania warzyw, czy nawet owoców, również można wynieść cały proces na wyżyny ergonomii, inwestując w szatkownice elektryczne. Każda z nich ma wymienne tarcze, idealne do przygotowania warzyw w kształcie dokładnie takim, jak jest oczekiwany. Zawsze równe frytki oznaczają nie tylko walor estetyczny. Dzięki temu, że mają one równy kształt i grubość zawsze smażą się równo. Nie ma ryzyka, że ta grubiej przycięta jest jeszcze surowa, a ta cienko - już zaczyna się spalać.
Rodzaje i modele tarcz do szatkowania
W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl wybór tarcz do szatkownic jest bardzo szeroki. Nie tylko można wybierać wśród różnych kształtów formowania warzyw, ale i wśród wielkości. Tarcza do plastrów umożliwia krojenie warzyw już na grubość jednego milimetra. To umiejętność nierealna do opanowania w przypadku człowieka. Tarcze wykonane są z trwałych materiałów, a ich uniwersalność zachwyca. Mogą one służyć do cięcia frytek, robienia puree z ziemniaków i innych warzyw, do krojenia w kostki, w słupki do robienia plastrów z warzyw. Bardzo łatwo skompletować idealny zestaw na potrzeby swojej gastronomii. Przechowywać je można na dostępnym w sklepie wygodnym stojaku, który nie dość, że je organizuje, by zawsze były w dobrym miejscu, to do tego sprawia, że nie stają się one tępe.
Zestawy tarcz szatkujących
W ofercie sklepu znajduje się również sześcioczęściowy zestaw najpopularniejszych tarcz, które z pewnością wystarczą na początek pracy. Szczególną uwagę przykuwa tarcza do puree, pozwalająca zrobić idealny dodatek z ziemniaka, za którym przepadają wszyscy. Jedno jest pewne: odpowiedni zestaw tarcz, doskonale dobrany do potrzeb i menu danej restauracji, baru sałatkowego, stołówki nierealnie ulepsza i poprawia komfort pracy. Można rzec, że składniki na surówki „same się” kroją, dokładnie tak, jak tego oczekujemy. Od jakości restauracyjnej wymaga się innych standardów, niż od posiłków domowych, które mogą czasem być niedoskonałe. W restauracjach zwracamy uwagę na każdy detal. Równie pokrojone warzywa, podane w estetyczny sposób, zachwycą każdego, nawet jeśli to tylko frytki, tylko surówka z marchewki, czy tylko to wiórki.