- -1%
Termometry
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -15%
- -15%
Termometry gastronomiczne – co to takiego?
Temperatura jest jednym z podstawowych parametrów, który ma ogromne znaczenie przy przygotowaniu posiłków w kuchni. Mowa tu zwłaszcza o tych potraw, które są bardziej zaawansowane i wymagające. W restauracjach, hotelach i lokalach dokładna temperatura oleju czy piekarnika ma ogromne znaczenie i wpływa na to, jak będzie się prezentować i smakować danie.
Termometry gastronomiczne to specjalne rodzaje termometrów, przystosowane do wykonywania pomiarów temperatur poszczególnych produktów, dań czy urządzeń. Termometr gastronomiczny oprócz temperatury jedzenia często pokazuje również inne wartości, ważne przy gotowaniu posiłku — dobrym przykładem jest tutaj wilgoć. Co ważne, termometry można podzielić na kilka kategorii ze względu na ich konstrukcję i sposób wykonywania pomiarów, a także na funkcję, którą dany termometr ma spełniać. Warto się z tym zapoznać przed zakupem.
Termometr gastronomiczny – rodzaje
Jednym z podstawowych rodzajów urządzeń do mierzenia temperatury potraw jest termometr gastronomiczny z sondą. Wykonanie pomiaru takim urządzeniem często zajmuje trochę czasu i zostawia w potrawie ślad po obecności termometru w postaci dziury po iglicy, jednak daje gwarancję co do precyzji i dokładności. Używając termometru z sondą, warto mieć na uwadze częstą konieczność czyszczenia i dezynfekcji szpikulca ze względu na stały kontakt tej części urządzenia z produktami spożywczymi.
Kolejnym rodzajem termometru, używanego w gastronomii jest dobrze wszystkim znany klasyczny termometr z zawieszką, klipsem, lub podstawką. Niezależnie od sposobu mocowania, jest to niezwykle popularne i niezawodne urządzenie. Tego typu termometry służą przeważnie do mierzenia temperatury pomieszczeń, w których znajdują się produkty — są to chłodnie, wędzarnie, mroźnie, a czasami również lodówki, mroźnie i piekarniki.
Ostatnim i bez wątpienia najwygodniejszym w użytku rodzajem termometru gastronomicznego jest termometr bezdotykowy. Jest to najnowszy i najskuteczniejszy rodzaj termometru, który jak sama nazwa wskazuje, nie wymaga kontaktu z jedzeniem. Termometry bezdotykowe zwykle są wyposażone w laserowy wskaźnik, który umożliwia dokładne celowanie w obiekt pomiaru. Wykonanie pomiaru termometrem laserowym zajmuje również najmniej czasu w porównaniu do innych urządzeń.
Jaki termometr gastronomiczny wybrać?
Oprócz wyboru odpowiedniego rodzaju termometru gastronomicznego warto również zwrócić uwagę na to, czy jest on wyposażony w tarczę ze wskazówką lub cyfrowy wyświetlacz. Znacznie ułatwia to użytkowanie, a także pozwala zaoszczędzić odrobinę czasu.
Jeśli poszukujesz wysokiej jakości produkty, sprawdź Hendi termometr! Oferujemy modele o przeróżnych zastosowaniu. Dobrym przykładem jest tutaj termometr Hendi do mroźni i lodówek czy też model bezdotykowy, posiadający automatyczne włączanie oraz zakres pomiaru od -32°C do nawet +400°C. Jest to model niezwykle dokładny i praktyczny.
Każdy termometr gastronomiczny Hendi jest produktem wysokiej jakości. Dzięki naszej szerokiej ofercie termometrów oraz timerów gastronomicznych bez problemu znajdziesz model, który odpowie na potrzeby Twoje i Twojej restauracji. W razie pytań chętnie Ci doradzimy! Jesteśmy tu dla Ciebie!