- -1%
Suszarki do żywności
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
Suszarka do żywności — konstrukcja i działanie urządzenia
Suszarki do żywności, zwane również dehydratorami — większości z nas kojarzą się z suszonymi grzybami. Ich zastosowanie jest jednak znacznie szersze i nie bez powodu urządzenia te możemy spotkać w większości lokali gastronomicznych. Suszarka do żywności posiada specjalnie skonstruowany mechanizm — wentyluje i jednocześnie ogrzewa produkty znajdujące się w urządzeniu. Powoduje to wytracanie się wody w postaci pary wodnej.
Tego typu metoda obróbki znana jest od setek lat. Początkowo jedzenie suszono, by móc przechowywać je miesiącami, zwłaszcza w zimie. Jak można się domyślić — wówczas wykorzystywano do tego panujące warunki naturalne, w tym głównie wiatr i wysoką temperaturę powietrza. Obecnie dzięki suszarkom do żywienia możemy przygotowywać wiele ciekawych i smacznych przekąsek w szybki sposób.
Sposób działania takiej suszarki jest bardzo prosty. Wystarczy nagrzać urządzenie, a następnie umieścić w nim pożądane produkty czy przekąski. Należy dobrać odpowiednią temperaturę, która zależy głównie od umieszczonych produktów i ich wielkości. Im większe i grubsze kawałki, tym lepiej poradzą sobie z wysoką temperaturę i dłużej będą musiały się suszyć. Tego typu urządzenie pozwala wysuszyć m.in. owoce, warzywa, grzyby, zioła, ryby, a także mięso. W lokalach gastronomicznych podczas przygotowywania posiłków często zachodzi potrzeby wysuszenia poszczególnych produktów — najczęściej są one dodatkami do określonych potraw. Z tego też względu urządzenie te może okazać się naprawdę przydatne w takim miejscu.
Istotne parametry suszarki do żywności i polecane modele
Wśród istotnych parametrów suszarek do żywności należy wyróżnić przede wszystkim moc — to od niej zależy, w jakim tempie będzie się suszyć jedzenie. Znaczenie ma również regulacja temperatury. Suszenie najczęściej odbywa się w 40°C, jednak nie jest to wcale reguła, a na rynku możemy znaleźć modele o znacznie szerszym zakresie z gradacją najczęściej co 5 stopni.
Nie bez znaczenia pozostaje także wielkość i pojemność takiej suszarki — szczególnie dla lokali gastronomicznych. Jedną z naszych ciekawszych propozycji jest suszarka do żywności Hendi profi line o mocy 1000 W. Posiada aż 10 rusztów w zestawie, które wykonano ze stali nierdzewnej. Posiadają one wymiary 395×395 mm. Są one równo rozmieszczone w suszarce, a także łatwe do wyjęcia i wyczyszczenia. Dzięki transparentnym drzwiczkom możliwe jest kontrolowanie procesu suszenia. Dużym udogodnieniem jest cyfrowy panel sterowania. Regulacja temperatury wynosi od 35°C do 75°C.
Mniej zaawansowanym urządzeniem jest suszarka do żywności Kitchen Line, również marki Hendi. Ten model posiada z kolei 7 rusztów w zestawie o wymiarach 375×300 mm. Regulacja temperatury w tym przypadku możliwa jest od 35°C do 70°C. Model ten został również wyposażony w wygodny timer oraz obudowę o podwójnych ściankach z polipropylenu, dzięki którym zwiększona jest wydajność cieplna. Ten i wiele więcej modeli znajdziesz w naszym sklepie!