Termosy stalowe

Cena

  • 428,00 zł - 1 131,00 zł

Aktywne filtry

Termosy stalowe w gastronomii

Typowy termos to niewielkie naczynie, najczęściej dzbanek lub kubek. Jego zadaniem jest utrzymywanie temperatury posiłku lub napoju znajdującego się wewnątrz. Tradycyjne domowe termosy mogą być zbudowane z różnych materiałów i przybierają różne formy, jednak w profesjonalnej gastronomii wykorzystywane są głównie termosy stalowe. Termosy spotykane w życiu codziennym mają zazwyczaj małą pojemność, często jest to 1 litr, z kolei w przypadku termosów gastronomicznych można mówić nawet o kilkudziesięciu.

Na rynku dostępnych jest wiele różnych modeli, z czego część służy do transportu, niektóre pozostaną w kuchni swojej restauracji, a inne będą mogły zostać postawione na bankietach, jako część oferty cateringowej. W gastronomii najważniejsze jest to, aby był to termos długo trzymający ciepło, pozostałe kwestie trzeba dobrać indywidualnie i zawsze można zapytać o radę naszych ekspertów.

Jak działa termos?

Termos zbudowany jest z podwójnych ścianek, oddzielonych od siebie tak, aby nie mogły przekazywać sobie swojej własnej temperatury. Sprawia to, że możesz bez trudu trzymać w dłoni naczynie, w którym znajduje się bardzo gorąca herbata. Temperatura pomieszczenia również nie ma wpływu na temperaturę cieczy w termosie, dzięki czemu przez wiele godzin możesz cieszyć się ciepłym napojem lub posiłkiem.

W gastronomii nie wykorzystuje się termosów wyłącznie do picia, ale przede wszystkim do jedzenia. Znajdują one zastosowanie podczas wszelkiego rodzaju wydarzeń. Nierzadko również wykorzystuje się je podczas transportu i przechowywania dużych ilości potraw. Najpopularniejsze modele pozwalają na utrzymanie wysokiej temperatury nawet do 7-8 godzin.

Jeśli chodzi o przechowywanie i mycie termosów, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na zalecenia producenta. Szczególnie wymagające są termosy elektryczne. Tradycyjne modele wystarczy myć miękką gąbką i niewielką ilością detergentu. Po tym procesie wystarczy odpowiednio osuszyć urządzenie. Im dłużej termos stalowy będzie leżał nieumyty, tym większe będą szanse na osłabienie jego właściwości.

Dobry termos gastronomiczny — czyli jaki?

Dobre termosy wykonywane są przede wszystkim z odpowiednich materiałów. Zapewnia to trwałość, a także odpowiednie utrzymywanie temperatury. Stal nierdzewna świetnie sprawdza się w tej roli i pozwala uniknąć wszelkiego rodzaju uszkodzeń, odprysków itp. Dobry termos to także termos długo trzymający ciepło. Jest to jego główne zadanie, zatem wydajność w tej kwestii powinna być jak najwyższa.

Wiele zależy również od tego, do czego termos będzie stosowany. Jeśli będzie stał np. na bankietach i będzie miał bezpośredni kontakt z klientami, warto by był to model estetyczny i elegancki. Z kolei ten model, który ma służyć do przechowywania i transportowania, powinien charakteryzować się jak największą pojemnością. W naszym sklepie znajdziesz wiele ciekawych propozycji — zapoznaj się z nimi i wybierz produkt odpowiadający potrzebom Twojego lokalu.

Zostań z nami na dłużej! System Rabatowy jest stworzony dla klientów.
Skontaktuj się z naszym Centrum Obsługi w razie pytań dot. gwarancji, pomocy technicznej i doradztwa w zakresie sprzedaży i oferty produktowej. Połączenia odbierane są zgodnie z zaleceniami otrzymanymi od Klienta. Nasi konsultanci służą pomocą.
Towar o wartości powyżej 1000 zł wysyłamy na własny koszt