Urządzenia wielofunkcyjne
Dostępność
Cena
Urządzenia wielofunkcyjne
Na ogół w profesjonalnych kuchniach, restauracjach i różnego rodzaju gastronomiach sprzęty uniwersalne pojawiają się z dwóch powodów. Jeśli kuchnia jest mała, a pracownicy mają niewiele miejsca do dyspozycji - to pierwszy trop. Drugi, gdy kuchnia startuje, a inwestycje są na tyle ogromne, że trzeba ciąć koszta. Nie ma sensu rezygnować z pewnych technologii, które pomagają w pracy, bo zawsze robi się to kosztem pracownika. Dlatego, jeśli wybierać już które urządzenia są ważniejsze: czy te do miksowania, te do krojenia albo te do szatkowania - lepiej wybrać jeden, porządny kombajn wielofunkcyjny. Liderem na rynku tego typu urządzeń jest firma Robot Coupé, która dostępna jest w ofercie sklepu hybryda-gastro.pl.
Roboty gastronomiczne i urządzenia wielofunkcyjne
Teraz warto odpowiedzieć sobie na pytanie: jakich funkcji w maszynie szukamy. Wilk służy do mielenia mięsa, twarogu na sernik, farszu na pierogi. Szatkownica pomoże przygotować warzywa pod surówki, mikser - wiadomo, wszystko doskonale połączy, niezależnie czy to właśnie farsz, ciasto pod biszkopt czy kapryśne białka na bezę. Główną funkcją maszyn cuttry jest szybkie siekania, przygotowanie drobnego farszu, sosów, emulsji, zawiesin, musów, rozdrabnianie przypraw i ugniatanie ciast, a blixery umożliwiają zmiksowanie w prosty sposób potraw surowych i gotowanych o różnej konsystencji. Zależnie od typu - urządzenia wielofunkcyjne firmy Robot Coupé są w stanie te funkcje zrealizować w jednej maszynie. Szeroka oferta pozwala wybrać model zgodny z oczekiwaniami i możliwościami. Najtańszy model, polecany jest dla małej gastronomii i punktów gastronomicznych z jedzeniem na wynos. Robot wielofunkcyjny można stosować jako cutter, wilk oraz szatkownicę. Pojemnik cuttra i szatkownica wykonane z wytrzymałego tworzywa, a do szatkownicy pasuje kompletna gama tarcz do krojenia warzyw i owoców. W przypadku modelu o pojemności 2,9 litra, można przygotować od 10 do 30 porcji, maszyna osiąga prędkość 1500 obrotów na minutę. Modele od siebie różnią się przede wszystkim wielkością zbiornika i właśnie prędkością. Niektóre wyposażone są w system sterowania impulsowego, co pozwala na bardziej precyzyjne krojenie.
Tarcze do krojenia, szatkowania i cięcia
Do maszyn zalecany jest zróżnicowany i bogaty zestaw tarcz, umożliwiających szatkowanie, mielenie, miksowanie, a te najpopularniejsze to: plastry 2mm, plastry 5mm, wiórki 2mm, słupki 4x4mm, zestaw do kostki (tarcza drobno tnąca 10mm + siatka 10x10mm). Przy pomocy uniwersalnej maszyny i tego typu zestawu tarcz, każda gastronomia, niezależnie od jej wielkości, jest solidnie zaopatrzona w doskonałej jakości uniwersalny sprzęt. Największe urządzenia wielofunkcyjne polecane są do restauracji i cateringu, dużych stołówek i jadłodajni, domów weselnych. Asynchroniczny silnik pozwala na pracę ciągłą, a zegar z timerem daje sygnał zakończenia pracy. Pojemność zbiornika wynosi 7,5 litra, co pozwala na przygotowanie od 50 do 400 porcji. Urządzenia wielofunkcyjne są prawdziwym hitem i zbawieniem w niejednej kuchni. Są łatwe w obsłudze, z łatwością można je także czyścić, by w ciągu jednego dnia mogły poszatkować kapustę i robić serowy farsz do pierogów.