- -1%
Patelnie żeliwne
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -15%
- -15%
- -15%
- -15%
Patelnia żeliwna – dlaczego to dobry wybór?
Materiał, z którego wykonana została patelnia, ma ogromne znaczenie w kontekście jakości i żywotności produktu. Patelnia żeliwna różni się nieco od bardziej popularnych patelni stalowych i aluminiowych, jednak jak każda propozycja — ma szereg plusów.
Patelnie żeliwne są przede wszystkim uniwersalne. Nadają się do smażenia na kuchenkach gazowych i płytach grzewczych, ceramicznych i indykcyjnych, sprawdzą się również przy gotowaniu na otwartym ogniu i w piekarniku. Ponadto patelnie żeliwne długo utrzymują ciepło, co jest niezwykle przydatne przy serwowaniu potraw na gorąco. Są one również wyjątkowo trwałe i odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Dla niektórych mogą jednak okazać się za ciężkie — warto zwrócić na to uwagę.
Czym się kierować przy zakupie patelni żeliwnej?
Różne rodzaje patelni żeliwnych sprawdzają się przy różnych rodzajach potraw i sposobach ich przygotowania, dlatego powinieneś dobrać odpowiedni model do Twoich preferencji. Niezależnie jednak od Twoich indywidualnych upodobań, dobrze by było, żeby patelnia była wyposażona w oksydowaną powierzchnię. Ma ona szereg zalet — przede wszystkim zapobiega rdzewieniu, co z kolei może się wiązać z zaoszczędzeniem niemałej sumy pieniędzy w przyszłości. To, na co również warto zwrócić uwagę — to możliwość odkręcenia rękojeści. Odkręcana rączka pomoże zmieścić naczynie do piekarnika i ułatwi wyciągnięcie z niego patelni. Funkcja ta przydaje się także przy serwowaniu posiłków prosto z patelni żeliwnej. Opcja ta oferuje wiele możliwości i przeradza patelnię w przyrząd o szerszym zastosowaniu.
Doskonałym rozwiązaniem w przypadku wielu dań będzie patelnia żeliwna grillowa, wyposażona w specjalne karby, nadające potrawom wyjątkowy, charakterystyczny kształt i aromat, kojarzący się z letnim sezonem. Alternatywną opcją jest zakup płyty żeliwnej dwustronnej, która również doskonale nadaje się grillowania dań, takich jak stek po amerykańsku czy po argentyńsku. Możliwości jest naprawdę wiele!
Drewniane podstawki pod patelnie żeliwne
Przy serwowaniu potraw prosto z piekarnika lub z ognia, niezbędna jest również odpowiednia podstawka pod patelnię żeliwną. Położenie rozgrzanej patelni bezpośrednio na stole czy blacie, może doprowadzić do przypalenia lub nabrzuszenia materiału. Choć w takich sytuacjach w domowych warunkach najczęściej sięgamy po deskę do krojenia drewnianą lub specjalną kratkę — dobrym pomysłem może być również zakup specjalnej podstawki pod patelnię.
Ma to szczególne znaczenie w kontekście walorów estetycznych. Niezależnie od tego, czy prowadzisz lokal, czy może po prostu chcesz mieć możliwość zaserwowania dania w elegancki i oryginalny sposób — podstawka będzie świetnym wyborem. Jeśli poszukujesz takiego produktu, koniecznie sprawdź naszą ofertę! Znajdziesz w niej również szereg wysokiej jakości patelni żeliwnych, jak i tych wykonanych z innych materiałów.