Aktywne filtry

Patelnie gastronomiczne i ich charakterystyka

Dobra patelnia to niezbędne naczynie w każdej kuchni — zarówno restauracyjnej, jak i domowej. Patelnie gastronomiczne zwykle służą przez lata, dlatego przed dokonaniem zakupu dobrze jest poświęcić chwilę, na znalezienie produktu, który odpowie na Twoje potrzeby.

Poszczególne rodzaje patelni różnią się między sobą głównie materiałami, z których zostały wykonane, a także wielkością i kształtem. Dostępnych modeli jest wiele, również takich, które przystosowane są do konkretnych dań i potraw — np. naleśników. Należy wybierać takiej patelnie gastronomiczne, które wykonywane są z wysokiej jakości materiałów. Mile widziana jest również powłoka nieprzywierająca oraz wygodny, komfortowy uchwyt. Patelnia stanowi niezbędny element, pozwalający na przygotowanie setek potraw.

Jakie patelnie gastronomiczne do poszczególnych dań?

Patelnia do naleśników to idealna propozycja dla każdego lokalu posiadającego w swojej ofercie naleśniki czy omlety. Zaprojektowana została w taki sposób, by smażenie i przewracanie ich było jak najprostsze, a same naleśniki wprost idealną konsystencję, jak i smak.

Ciekawym rozwiązaniem jest bez wątpienia patelnia gastronomiczna grillowa. Wyróżnia się długim utrzymywaniem ciepła i dużą wszechstronnością. Pozwala przygotować lekkie i niskokaloryczne dania. Idealnie wysmaża mięsa i umożliwia zaoszczędzenie energii. Inną propozycją są patelnie do paelli Hendi. Zostaną docenione przez każdego miłośnika kuchni portugalskiej! Wyposażone są w dwa uchwyty oraz wykonywane z wysokiej jakości materiałów. Ciekawym typem patelni gastronomicznej jest również popularny wok. Jest to specjalna patelnia profesjonalna, która pozwala w bardzo krótkim czasie przygotować pyszne dania.

Naczynie to jest szczególnie popularne w kuchniach wschodnich, dlatego polecamy je szczególnie właścicielom restauracji serwujących kuchnię chińską, wietnamską czy japońską. Smażąc posiłki na woku, należy również pamiętać o zachowaniu odpowiedniej kolejności wrzucania produktów. W pierwszej kolejności należy umieszczać najtwardsze składniki, takie jak mięso, po chwili dorzucamy warzywa, a przyprawiamy dopiero na sam koniec.

Profesjonalne patelnie – jaki materiał jest najlepszy?

Profesjonalne patelnie wykonuje się z różnych materiałów — każdy z nich ma swoje zalety. Do smażenia naleśników i omletów zdecydowanie najlepszym materiałem jest teflon, który zapobiega przyleganiu jedzenia do patelni, a także znacznie ułatwia proces mycia naczynia. Umożliwiają również smażenie beztłuszczowe i są odporne na wszelkie zadrapania.

Na podobnej zasadzie działają również patelnie pokryte marmurem. W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszą się modele żeliwne oraz te wykonywane ze stali nierdzewnej. Są odporne na korozję i wszelkiego rodzaju uszkodzenia, a także świetnie utrzymują ciepło i nie wchodzą w reakcje z produktami spożywczymi. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą, znajdziesz w niej wiele ciekawych i jakościowych produktów!

Zostań z nami na dłużej! System Rabatowy jest stworzony dla klientów.
Skontaktuj się z naszym Centrum Obsługi w razie pytań dot. gwarancji, pomocy technicznej i doradztwa w zakresie sprzedaży i oferty produktowej. Połączenia odbierane są zgodnie z zaleceniami otrzymanymi od Klienta. Nasi konsultanci służą pomocą.
Towar o wartości powyżej 1000 zł wysyłamy na własny koszt