Patelnie wok

Dostępność

Marka

Cena

  • 66,00 zł - 342,00 zł

Aktywne filtry

Wok gastronomiczny — wygoda, szybkość i precyzja!

Wok gastronomiczny to specjalny rodzaj patelni, często stosowany w kuchni azjatyckiej. Wyróżnia się wysokimi ściankami, głębokością oraz pochyłymi brzegami. Taka konstrukcja sprawia, że patelnia doskonale nadaje się do szybkiego rozprowadzania ciepła po całym naczyniu i błyskawicznego smażenia różnorakich dań.

Wielokrotnie mogliśmy usłyszeć lub doświadczyć szybkiego przygotowywania potraw w chińskich i wietnamskich restauracjach. Pomimo takiego procesu dania są świeże i smaczne. W takich krajach wok gastronomiczny cieszy się ogromną popularnością i jest stosowany niemalże w każdym lokalu. Jeśli również chciałbyś zaimplementować podobne metody przyrządzania posiłków — patelnia wok jest wprost idealnym rozwiązaniem! Koniecznie sprawdź proponowane przez nas modele oraz dowiedz się nieco więcej o tym naczyniu.

Jak działają patelnie wok?

Przygotowywanie posiłków na patelni wok wiąże się z wieloma zaletami, takimi jak wspomniana szybkość przyrządzania posiłków czy duża kontrola nad całym procesem. Zastosowanie tej patelni jest naprawdę szerokie. Służy ona m.in. do szybkiego smażenia. Popularna jest technika gotowania na woku zwana również techniką stir-fry, polegająca na podrzucaniu składników na patelni. Patelnie wok doskonale nadają się również do przygotowywania potraw na głębokim tłuszczu, a to głównie względu na głębokość naczynia. Unikalny kształt pozwala również na duszenie i gotowanie potraw w wodzie. Jest to zatem bardzo wszechstronne naczynie, które sprawdzi się w każdej kuchni.

Smażąc posiłki na takiej patelni, należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej kolejności, w jakiej umieszcza się składniki. Na początek do naczynia wrzucaj najtwardsze składniki, a dopiero na sam koniec przyprawy. Stosowanie tego porządku jest bardzo ważne, jeśli chcesz, by naczynie dobrze spełniało swoje zadanie. W innym wypadku może dojść do przypalenia lub niedosmażenia.

Jak prawidłowo czyścić patelnię wok?

Po każdym użyciu należy dokładnie umyć naczynie, korzystając ze miękkiej gąbki i ciepłej wody. Warto wiedzieć, że eksperci nie zalecają stosowania przy tym procesie płynu do mycia naczyń — wyjątek stanowi pierwsze mycie, które powinno odbyć się od razu po zakupie. Popularną techniką, którą stosuje się do konserwacji woku, jest kilkukrotne natłuszczenie naczynia i umieszczenie go na ogniu. Proces ten pozwala przedłużyć żywotność naczynia.

Ogromnym zainteresowaniem cieszy się patelnia wok pokryta powłoką nieprzywierającą — nie bez powodu. Znacznie ułatwia ona proces smażenia, a także czyszczenia naczynia. Jak sama nazwa wskazuje, pozwala uniknąć przywierania resztek jedzenia i przypalenia. Sprawia to również, że patelnia wolniej się zużywa i nie jest aż tak podatna na wszelkie uszkodzenia, zadrapania i zarysowania. Wok stanowi więc niezwykle wygodne w użytkowaniu naczynie, na które każdy powinien zwrócić uwagę.

Zostań z nami na dłużej! System Rabatowy jest stworzony dla klientów.
Skontaktuj się z naszym Centrum Obsługi w razie pytań dot. gwarancji, pomocy technicznej i doradztwa w zakresie sprzedaży i oferty produktowej. Połączenia odbierane są zgodnie z zaleceniami otrzymanymi od Klienta. Nasi konsultanci służą pomocą.
Towar o wartości powyżej 1000 zł wysyłamy na własny koszt

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie . Wykorzystujemy również pliki cookie stron trzecich w celu ulepszenia naszych usług, analizy a nastepnie wyświetlania reklam związanych z Twoimi preferencjami na podstawie analizy Twoich zachowań podczas nawigacji.

Zarządzanie plikami cookies