- -1%
Noże do ziół i nożyce
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Noże i nożyce do ziół
Gotowanie to sztuka łączenia smaków i aromatów. Często to eksperymenty poprzedzone różnymi analizami. W kuchni polskiej od zawsze występują zioła. Dla jednych są one przesycone aromatem, dla innych zdrowiem, a jeszcze ktoś doda, że mają w sobie prawdziwą magię. Suszone, świeże, duszone. Dodawane do zup, mięs, do alkoholi. Wyciągiem z ziół, które zanurzone zostały w wysokoprocentowym spirytusie, leczono choroby, boleści, smutki i stresy.
Nożyczki do bazylii
Dziś wyhodowanie pęczka bazylii, mięty, rozmarynu na własnym parapecie, by zawsze mieć dostęp do świeżych, to żaden problem, a i w sklepach spożywczych bez trudu można je kupić. Mają one niezwykłe właściwości, a i samą kuchnię w mig wypełniają swoim aromatem. Dlaczego gdy wchodzimy do pizzerii, z miejsca czujemy głód? To zasługa ziół typowych dla tej potrawy: oregano i bazylii. To one budzą receptory. Aby ułatwić proces siekania liści czy gałązek ziół, powstało wiele narzędzi. Najprostsze i najwygodniejsze w użyciu są nożyczki do ziół.
Nożyczki kuchenne do ziół
Wyglądają one praktycznie identycznie jak klasyczne nożyce do papieru, ale mają kilka noży do cięcia. W ofercie marki Stalgast znajdują się idealne noże do cięcia ziół. Nóż do siekania od Hendi ma niebanalny kształt. Lekko zaokrąglony pozwala w szybki i sprawny sposób przygotować zioła, by następnie dodać je do posiłku. I ogromną frajdą jest samo używanie go - tak inne, od klasycznego noża czy tasaku. W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl znajdują się noże tego typu wykonane ze stali nierdzewnej, z wygodną rączką z polipropylenu. Do wyboru model z pojedynczym lub podwójnym ostrzem. Można je myć w zmywarkach.
Uniwersalne noże do ziół
Wygodny model nożyc kuchennych od Hendi znajduje zastosowanie na wielu etapach gotowania, ale i samej organizacji pracy w kuchni. Noże są rozkładane na dwie części, łatwe w czyszczeniu, mające miękki uchwyt. Można je myć w zmywarce i używać do wszystkiego. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku noży do drobiu. Drób można oporządzać właśnie przy pomocy nożyc gastronomicznych. Nóż do drobiu Stalgast ma rękojeść dopasowaną w sposób uniemożliwiający gromadzenie się resztek w miejscach łączenia. To ważne ze względów higienicznych i sanitarnych. Ostrza nożyc wykonane ze stali nierdzewnej utwardzanej przez walcowanie – ich trwałość wynosi 52-54 HRC. Nożyce można myć i wyparzać w zmywarce.