Młynki koloidalne
Dostępność
Marka
Waga
Cena
- -1%
- -1%
Młynki koloidalne
W filmowych scenach kuchennych często pokazywany jest pewien utarty motyw. Bohaterowie kończą kolację, resztki jedzenia lądują w zlewie, by następnie po wciśnięciu magicznego guzika, wszystko się zmiksowało i zniknęło w odpływie. Do niedawna użycie młynków koloidalnych było mało powszechne i wyposażenie tego rodzaju znaliśmy głównie z telewizji oraz kina. Obecnie młynki stały się nieodzownym wyposażeniem gastronomii profesjonalnej. Coraz częściej pojawiają się także w domowych kuchniach Polaków. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż użycie młynków koloidalnych przyczynia się do łatwiejszego utrzymania higieny w kuchni oraz redukuje najbardziej uciążliwe problemy związane z używaniem zlewozmywaka. Młynek koloidalny skutecznie rozdrabnia resztki żywności, niedopuszczając do zatkania odpływu.
Bezpieczne młynki koloidalne do restauracji
Młynki koloidalne są obecne w coraz większej liczbie restauracji. Rozdrabniacz młynków rozbija odpadki w strumieniu zimnej wody na mikrocząsteczki i w płynnej formie odprowadza je do kanalizacji. Kwestia odpadów po jedzeniu rozwiązuje się sama. Oczywiście nie należy liczyć, że młynek koloidalny pochłonie wszystko. Nie można wrzucać do niego sznurków, torebek od herbaty, worków foliowych, zmywaków, ścierek, sztućców jednorazowych czy kości.
Topowym młynkiem koloidalnym jest młynek koloidalny InSinkErator, którego funkcje i możliwości sprawdzą się w każdej gastronomii. Ma on tarczę rozdrabniająca, wykonaną ze stali nierdzewnej, a pojemność komory mielenia wynosi od 1 do 1,7 litra. Zestaw montażowy, dzięki technologii Quick-Lock jest bardzo szybki i prosty, bez konieczności ściągania fachowca. Silnik ma zabezpieczenie przed przeciążeniem. Niektóre modele mają włączniki pneumatyczne. Zależnie od modelu, silniki mają lub nie możliwość pracy ciągłej, różnią się między sobą także prędkością obrotów.
Młynki do resztek
W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl znajduje się także włącznik pneumatyczny do młynka koloidalnego od Stalgast. Średnica włącznika to ø=35 mm. Młynek koloidalny to niepozorny sprzęt, bez którego, w teorii, można pracować komfortowo. Twierdzą tak wszyscy, którzy nie mają zamontowanego młynka w swoim zlewie. Sprawia on, że trud pracy w gastronomii, gdzie przecież czymś normalnym jest, że pojawiają się resztki, staje się mniejszy. Wszak przygotowanie jedzenia to jedno, a skuteczne sprzątanie - to drugie. Więc jeśli użycie młynków koloidalnych pozwala na dużo bardziej komfortową pracę, to dlaczego nie zainwestować w niego środków? Młynki koloidalne weszły do branży gastro także tej mniejszej, np. w małych bistrach, czy kawiarniach, gdzie wszystko jest widoczne, przestrzeń mała i ryzyko odoru z resztek może pozbawić klientów. Jeśli jest sprzęt, który znacząco poprawia jakość i komfort pracy.