- -1%
Tasaki
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
Tasaki kuchenne do profesjonalnych kuchni i gastronomii
Tasak, czyli nóż do zadań specjalnych, pozwala jednym sprawnym ruchem przeciąć twarde produkty spożywcze, mięso, kości, ścięgna, skóry. Co ciekawe, tasak w zależnie od regionu ma inną funkcję. W Europie tasak jest na ogół gruby i szeroki, a przy jego pomocy dzieli się tusze zwierzęce i jak toporem rąbie kości. W zamierzchłej historii tasak był nożem myśliwskim do oprawiania zwierzyny podczas polowań. Zaś w Azji, konkretnie w kuchni chińskiej, tasak służy do obróbki, krojenia, szatkowania, piórkowania warzyw. W internecie można znaleźć setki filmów, w których azjatyccy szefowie kuchni przy pomocy super ostrego, szerokiego tasaka, są w stanie wyciąć z ogórków cienkie jak papier plasterki.
Tasak kuty, stalowy
W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl prawdziwą perłą wśród dostępnych tasaków jest tasak marki Sanelli. Szeroki, z ostrzem wykonanym ze stali chromowo-molibdenowej i antypoślizgową rękojeścią zrobioną z tworzywa doskonale leży w dłoni. Bardzo stabilnie się nim pracuje i jest wykonany z dbałością o każdy detal. Stworzony do pracy w profesjonalnej kuchni. Dziurka w ostrzu pozwala na zawieszenie go, a materiały, z których został wykonany, umożliwiają mycie go w zmywarce. Kuty tasak marki Stalgast wykonany jest z pręta stalowego. Ergonomiczna i higieniczna konstrukcja rękojeści uniemożliwia gromadzenie się resztek w miejscach łączeń. Szerokie, długie ostrze jest bardzo wytrzymałe. Również można myć go w zmywarce. Również kuty, ale tym razem z dodatkowym szlifem tasak Elite jest wymarzonym tasakiem, to nauki azjatyckiego krojenia warzyw.
Tasak Hendi kuchenny
Tasaki Hendi z niemieckiej stali węglowej tworzone są w długim procesie, mającym aż 50 etapów. Dzięki temu wykonanie noża jest precyzyjne, a szlifowanie i polerowanie zapewnia idealną krawędź tnącą. Noże te są zgodne z HACCP, konstrukcja rękojeści uniemożliwia gromadzenie się resztek w miejscach łączeń. Szlif kulowy zapewnia krojenie bez przywierania. Specjalne stopy, z których robione są profesjonalne tasaki, gwarantują trwałość materiału, nawet przy profesjonalnym użyciu. Metale, stopy czy stal, z której są wykonane, muszą spełniać szereg norm, w tym HACCP, dostosowanie do kontaktu z żywnością itp. Słusznie kojarzone z obróbką mięsa, muszą być doskonale czyszczone, stąd łączenie elementów, których nie niszczy mycie w zmywarce. Detale dotyczące kształtu i ergonomii rączki to nie tylko ozdoba, ale i komfort pracy oraz bezpieczeństwo. Tasaki są relatywnie cięższe od tych, którymi obiera się np. warzywa, więc szczególnie powinno się zachowywać uwagę w trakcie używania. Dobrze, gdy mają one dodatkowe oczko w ostrzu lub w uchwycie, co umożliwia odwieszenie ich na hak. Świetnym pomysłem na przechowywanie tasaków jest też magnesowa listwa. Warto też podkreślić, że do obróbki mięsa za pomocą tasaków przyda się też solidna deska albo blok rzeźniczy. Wtedy ma się pewność, że solidny cios nie przetnie jednocześnie tuszy i zwykłej deski do krojenia chleba.