- -1%
Noże japońskie
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -5%
- -5%
- -5%
- -5%
- -5%
- -5%
- -5%
Noże japońskie
Profesjonalne noże kuchenne
Mawiają, że to przedłużenie dłoni kucharza. Podczas nauki tej profesji jednym z pierwszych kroków – niezależni czy to szkoła, kursy czy po prostu ambicja, którą realizuje się w domowym zaciszu, jest opanowanie sztuki posługiwania się nożem. Równo pokrojone warzywa, cienkie plastry mięsa do carpaccio, idealnie przygotowane sushi. Niezależnie od tego czy proces krojenia oglądany jest na żywo czy w telewizji, w głowie obserwatora zawsze kiełkuje ta sama myśl: „Jak oni to robią?”. Otóż do perfekcyjnego krojenia niezbędny jest dobry nóż.
Nóż szefa kuchni
Można potwierdzić jednoznacznie: kucharz musi mieć doskonały nóż! Czy wystarczy jeden? Na starcie owszem. Z perfekcyjnym ostrzem, dobrze leżącą w dłoni rękojeścią i kształtem, który sprawia, że i nóż, i dłoń stają się jednością. Proces produkcyjny noży japońskich oferowanych przez markę Hendi i dostępnych na stronie sklepu hybryda-gastro.pl składa się z 50 kroków. Modele te mają drewnianą rączkę, która doskonale leży w dłoni i jest niebywale elegancka. Drewno oraz ochrona ostrza sprawiają, że noże te nie powinny być myte w zmywarkach, jeśli mają posłużyć przez wiele lat. Każdy nóż japoński zapakowany jest w osobnym estetycznym blistrze. Wykonane z wysokiej jakości stali węglowej. W ofercie dostępne są noże o różnych długościach i szerokościach, które z powodzeniem można dopasować do konkretnych potrzeb. Noże zróżnicowane są także pod kątem grubości ostrzy.
Nóż dla profesjonalisty
Noże kuchenne VICTORINOX SWISS CLASSIC wykonane są z walcowanej stali nierdzewnej, z rękojeść jest wykonana z polipropylenu. W ofercie znaleźć można noże, którymi idealnie można pokroić warzywa. VICTORINOX FORGED to nóż ukuty z jednego kawałka stali. Rękojeść wykonana jest tworzywa POM o dużej wytrzymałości, twardości i odporności na ścieranie. Nóż ten jest odporny także na działanie wysokiej temperatury, do 130 °C. VICTORINOX FIBROX NÓŻ SZEFA KUCHNI także wykonany jest na zasadzie noży z Azji. To must have każdego szefa kuchni. Jest szeroki, więc nie dość, że doskonale kroi, szatkuje, robi plastry, to jeszcze może posłużyć podczas przenoszenia pokrojonych np. warzyw na patelnię albo do miski. Wykonany z nierdzewnej stali walcowanej, rękojeść ma z poliamidu. Nóż japoński SANELLI ma ostrze ze stali chromowo-molibdenowej, o twardości 54-56 HRC. Antypoślizgowa rękojeść wykonana z dwóch rodzajów tworzywa: twardego (kolor czerwony), oraz miękkiego (kolor zielony). Duża długość ostrza zapewnia wygodę pracy. Można go myć i wyparzać w zmywarce. W ofercie znajdują się także azjatyckie noże do sushi, powstałe z połączenia stali nierdzewnej i niezwykle estetycznego uchwytu z drzewa różanego.