- -1%
Blendery
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Blender do gastronomii – użytkowanie i modele
Funkcjonalność blenderów zdaje się nie mieć końca. Już przy pomocy tych domowych można zdziałać cuda, tworząc różnego rodzaju koktajle, smoothie, czy nawet drinki, zupy, kremy, a te profesjonalne, do ciągłego użycia, potrafią zrewolucjonizować pracę w gastronomii. To sprzęt uniwersalny, o szerokim spektrum zastosowania, zależnie od potrzeb, oczekiwań, ale też aktualnej mody. Za dnia mogą zmiksować pyszne szejki, by wieczorami kręcić smaczne drinki. To jeden z tych sprzętów, bez których trudno sobie wyobrazić pracę w kawiarni, cukierni czy nawet restauracji. profesjonalny blender gastronomiczny blender musi jednak spełniać kilka elementów. Powinien być wykonany z trwałych materiałów, w dodatku najlepiej, gdy są one wymienne, łatwe do rozebrania i co za tym idzie - dokładnego czyszczenia. Doskonały, profesjonalny blender musi mieć trwały kielich, z wyraźną podziałką, zaprojektowany w ergonomiczny sposób, by przy nalewaniu nie uronić nawet kropi. Ważne są także ostrza - najlepiej wykonane ze stali nierdzewnej, w dodatku wzmacnianej, np. tytanem. Istotna jest także dobrze zamykająca pokrywka, by nie doprowadzić do zblendowanej tragedii w kuchni, zwłaszcza na ścianach i suficie no i samo sterowanie.
Na co zwrócić uwagę wybierając blender do gastronomii?
Przy wyborze blendera profesjonalnego warto zwrócić uwagę na dostępne programy miksowania, czy posiada on funkcję pulsacyjną. W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl dostępnych jest kilka blenderów do profesjonalnego użytku, od czołowych producentów. Z łatwością można wybierać wśród różnych modeli, różniących się parametrami, funkcjami, ceną i wymiarami. Blendery Hamilton pozwalają zblendować 0,5l drinków w 25 sekund. Blendery mogą pracować w dwóch prędkościach: High/Low - 17.300/19.000 obr./min. Dzbanki mają pojemność 1,25l i drą odporne na uderzenia. Umożliwiają łatwe dozowanie i nalewanie. Blendery Hamilton poradzą sobie także z kruszeniem lodu. Blendery Hendi można wybierać wśród opcji klasycznej oraz z dodatkową obudową wyciszająca. Blendery Hendi przeznaczone są do blendowania owoców i warzyw, przygotowania koktajli, smoothies oraz deserów, a także do kruszenia lodu - także sprawdzą się w wielu miejscach. Mają sterowanie manualne, dzbanek o pojemności 2,5 litra jest odporny na uderzenia i temperatury od -40°C do +90°C. Wysokoobrotowy silnik ze zmienną prędkością - od 8350 do 24800 obr./min (bez obciążenia) i funkcją pracy pulsacyjnej poradzi sobie także z mrożonymi owocami.
Blendery do kawiarni
W przypadku blendera gastronomicznego w wersji z obudową możemy mówić o wyciszeniu pracy. To doskonały wybór do niewielkich miejsc z otwartym barem, by nie hałasować i przeszkadzać gościom. Blendery te popularne są również w kawiarniach, do przygotowania mrożonej kawy. Z kolei blender dla gastronomii Stalgast ma nowy i innowacyjny kształt noży dla lepszego rozdrabniania, a jego dzbanki można piętrować - to oszczędność miejsca i myć w zmywarce - to oszczędność czasu. W przypadku wyboru blendera profesjonalnego warto od razu zaopatrzyć się w dodatkowe dzbanki, by usprawnić pracę bez konieczności ciągłego mycia i czekania na zmywarkę. Dodatkowe dzbanki przyspieszają pracę na barze, także w kawiarni.