- -1%
Wanny cedzakowe
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Znaczenie wanien cedzakowych w gastronomii
Wanna cedzakowa, powszechnie nazywa również cedzakiem lub misą, stanowi niezbędny element wyposażenia każdej firmy — stołówki, firmy cateringowej, bufetu czy restauracji. Sprawdza się ona przede wszystkim do odsączania wody z produktów spożywczych, surowych i tych, które przeszły już obróbkę termiczną. W wannie cedzakowej śmiało możesz umieścić:
- warzywa,
- owoce,
- mięso,
- makarony.
Taki produkt przypomina swoją konstrukcją wielką miskę, która po prostu posiada dziurki lub perforację. Dzięki tym otworom możesz bez problemu pozbyć się wody lub innego płynu. Wanny cedzakowe najczęściej posiadają również uchwyty, dzięki którym ich użytkowanie jest znacznie prostsze. Możesz je łatwo przenosić, zwłaszcza jeśli w środku znajdują się produkty spożywcze.
Dobra wanna cedzakowa powinna być przede wszystkim stabilna i trwała. Najczęściej są to modele wolnostojące — nie powinny więc się chwiać ani tym bardziej przewracać. Jeśli zależy Ci na wyborze odpowiedniego produktu, zwróć uwagę na tego typu szczegóły — z czasem zauważysz, jak duże mają znaczenie.
Z jakiego materiału wanna cedzakowa?
Wanny cedzakowe, podobnie jak i wszystkie elementy wyposażenia gastronomicznego — powinny być wykonywane z wysokiej jakości materiałów. Tylko dzięki temu możesz mieć pewność co do trwałości i odporności produktu. Jednym z najczęściej stosowanych materiałów jest zdecydowanie stal nierdzewna. Jest to materiał, który został dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Jest przede wszystkim bezpieczny. Oznacza to, że nie ma żadnego wpływu na właściwości produktów spożywczych i nie zmienia ich.
Ogromną zaletą stali nierdzewnej jest również jej trwałość. Stalowe produkty służą przez lata i cieszą się najdłuższą żywotnością. Co więcej, większość modeli możesz śmiało myć w zmywarkach, a to z kolei ogromne ułatwienie, zwłaszcza dla dużych lokali i restauracji.
Jak prawidłowo dbać o wannę cedzakową?
Nawet najlepszy materiał wykonania nie będzie wystarczający, jeśli wanna cedzakowa nie będzie prawidłowo użytkowana. Co to oznacza w praktyce? To, że należy jej używać zgodnie z przeznaczeniem — to chyba oczywiste. Oprócz tego ważne jest stosowanie się do wszelkich zaleceń producenta. Nasze wanny są odporne na temperatury i działanie korozji czy chemii. Są jednak modele, które wymagają większej ostrożności — a producent powinien o tym wspomnieć w dołączonej do produktu ulotce/instrukcji obsługi.
W większości przypadków mycie wanny w zmywarce jest możliwe. Jeśli jednak zmywarka stoi pusta i nie zapowiada się, by w najbliższym czasie została zapełniona, warto umyć wannę ręcznie od razu po jej stosowaniu. Wystarczy do tego użyć delikatny detergent oraz miękką gąbkę lub szmatkę. Zabrudzenia łatwo schodzą ze stali nierdzewnej, zatem nie powinno to przysporzyć żadnych problemów. Jeśli chodzi o przechowywanie wanien, nie ma co do tego żadnych zastrzeżeń. Ważne, by wanna cedzakowa miała swoje stałe miejsce i była zamknięta np. w szafce, by nie zbierał się na niej kurz i bakterie.