- -1%
Stoły mroźnicze
Dostępność
Marka
Cena
Pojemność
- -1%
- -1%
- -1%
Stoły mroźnicze - dlaczego są potrzebne w kuchni
Niezbędnym elementem w gastronomii jest zminimalizowanie potencjalnych strat, które narażają restauracje czy kawiarnię na niepotrzebne koszty. Aby zapobiec takiej sytuacji, warto przeanalizować zakup stołu mroźniczego, który łączy w sobie powierzchnię do optymalnego przechowywania jedzenia w odpowiedniej temperaturze przez długi czas, dając nam jednocześnie szeroki blat roboczy, pozwalający na wygodną pracę z produktami „pod ręką”.
Stoły mroźnicze w gastronomii – różnice
Możemy wyróżnić kilka rodzajów stołów mroźniczych. Głownie dzielimy je ze względu na posiadane komory. W naszej ofercie możemy zaproponować państwu stoły dwu- oraz trzydrzwiowe. Następnie należy wybrać czy poszczególne drzwi mają być przeźroczyste czy jednak nie - czyli wykonane ze stali nierdzewnej zamiast szkła. Może to mieć wpływ na prezentację produktów na przykład w kawiarni lub restauracji, w które część potraw - na przykład mięso - jest specjalnie mrożone. Klient będzie mógł wtedy zobaczyć jak odbywa się proces uprzedzający prezentację na talerzu. Ponadto stoły różnią się ceną - za najtańszy w naszej ofercie należy liczyć się z kosztem rzędu 4500 złotych brutto. Jest to stół mroźniczy renomowanej firmy Stalgast - 2 drzwiowy z wygodnym do pracy blatem roboczym. Spełnia wszystkie niezbędne warunki wygodnego użytkowania, a obudowa i komora wykonane są ze stali nierdzewnej, zapewniając jednocześnie wieloletnią żywotność produktu. Urządzenie jest wyposażone w wymuszony obieg powietrza, a nad odpowiednią temperaturą czuwa elektroniczny sterownik z wyświetlaczem. Dodatkowo należy wyróżnić na przykład filtr przeciwpyłkowy, automatyczne odparowanie skroplin czy samodomykające się drzwi z blokadą. Najwyższą temperaturą jaką jesteśmy w stanie osiągnąć w tym stole mroźniczym to -10 stopni Celsjusza. Z kolei najniższa jest -20. Na drugim biegunie naszej oferty znajduje się dla porównania stół za ponad 10 tysięcy złotych.
Pojemność i zapotrzebowanie na energię elektryczną
Stoły chłodnicze różnią się - w zależności od liczby drzwi - pojemnością. Dla przykładu stół mroźniczy Stalgast dwudrzwiowy ma pojemność 257 litrów, a to z kolei przekłada się na zużycie 6,95 kwh na dzień. Należy więc wziąć pod uwagę ten czynnik i przeanalizować jaki będzie najlepszy do Twojej kuchni. Czy nieco ponad 250 litrów to wystarczająca pojemność czy jednak należy wyposażyć zaplecze gastronomiczne w coś nieco większego.
Wykorzystanie w pizzeriach
Mroźnicze stoły znakomicie sprawdzają się na przykład w pizzeriach. Ze względu na specjalnie dostosowaną nadstawkę chłodniczą możemy mieć dostęp do wszystkich składników bez odchodzenia od stanowiska pracy. Nie jest też potrzebne duże zaplecze gastronomiczne, z czym często w pizzeriach jest problem. Stoły mroźnicze do pizzerii posiadają bardzo szeroką regulację wysokości oraz - jak już wcześniej wspomnieliśmy - liczby drzwi, co ułatwia dopasowanie stołu do różnych przestrzeni bez obawy o brak miejsca. Dodatkowo producenci - dając jeszcze swobodniejsze poruszanie się w wyborach dla odbiorców - zaprojektowali stoły mroźnicze w taki sposób, aby można było wybrać lokalizację agregatu odpowiadającego na mrożenie produktów znajdujących się w komorach stołu. Tutaj występują dwa warianty - stół wyposażony w agregat dolny lub boczny. Może mieć to znaczenie podczas odpowiedniego umiejscowienia stołu mroźne czego w kuchni.
Najważniejsza izolacja
Żeby stół mroźniczy funkcjonował prawidłowo, musi charakteryzować się odpowiednią termiką. Stoły w naszej ofercie są wyposażone w izolację termiczną z pianki poliuretanowej sięgającej nawet 60 milimetrów grubości, dzięki czemu nie zależy obawiać się o świeżość przechowywanych produktów.
Stół mroźniczy a blat
Aby zapewnić jak największą wygodę, producenci stołów mroźniczych wyposażyli je - opcjonalnie - w blat ze specjalnym rantem tylnym, który zapobiega ewentualnemu kontaktowi żywności ze ścianą znajdującą się za stołem.