Piece konwekcyjne
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Piece konwekcyjne
Dobra restauracja nie może obyć się bez doskonałego, profesjonalnego sprzętu. Do tej grupy bez wątpienia należą piece konwekcyjne, które są kwintesencją postępu technologicznego w branży gastronomicznej. Nowoczesne, naszpikowane technologią o najwyższej jakości, współtworzą kulinarną sztukę. Są łatwe w obsłudze, łatwe w utrzymaniu czystości i pozwalają doskonale rozprowadzać temperaturę w całym wnętrzu pieca. Wyliczanie kolejnych zalet warto zacząć także od faktu, że są one dużo bardziej energooszczędne: gotowanie konwekcyjne pozwala oszczędzać prąd. Potrawy nie są wysuszone, a sam proces przygotowania posiłków jest przyspieszony. W piecach konwekcyjnych można piec, smażyć w minimalnej ilości tłuszczu, grillować, blanszować, robić ciasta, gotować na parze. To jeden z tych uniwersalnych sprzętów, bez których kuchnia restauracyjna na ogół pracuje dużo wolniej i mniej wydajnie. Piec konwekcyjny skraca czas pracy kucharza, który nie musi bez przerwy doglądać, obracać, podlewać płynami. Kolejnym atutem jest to, że podczas pieczenia szczelne drzwi powstrzymują zapach. Bez trudu można obrabiać w nim potrawy w wysokiej i niskiej temperaturze, bez utraty walorów smakowych.
Piec konwekcyjny gastronomiczny zastosowanie
Bogata oferta sklepu hybryda-gastro.pl pozwala dobrać piec konwekcyjny według własnych preferencji, oczekiwań i środków. Piece konwekcyjne Stalgast różnią się wymiarami i możliwościami. Mają one wentylator, wyłącznik czasowy i kilka poziomów pieczenia, zależnie od typu. W zestawie 3 ruszty do pieczenia i 1 blacha do wypieku ciast. Piece z serii Linemicro mają sterowanie manualne, a odpowiednio zaprojektowany wentylator i komora pieca pozwalają optymalizować przepływ powietrza. Maksymalna temperatura, jaką może osiągnąć piec, to 260°C. Modele tej serii także zróżnicowane są pod względem wielkości i wymiarów, ważną cechą tych pieców jest to, że mają wzmacniane, wytrzymałe zawiasy. Z kolei piece Stalgast z serii Bakerlux mają dwie prędkości wentylatora, dla jeszcze lepszego rozprowadzania ciepła, oświetlenie LED pozwala podglądać, jak dopieszczona jest potrawa. Piece mają 99 programów i 12 programów szybkiego dostępu i 3 etapy obróbki. Komora pieca osuszana jest dzięki technologii DRY.Plus.
Jaki rozmiar pieca konwekcyjnego wybrać?
Niewątpliwym plusem tej serii jest zróżnicowanie wymiarów pieców. Ich nowoczesny wygląd, minimalistyczne fronty, pozwolą dopasować je do nawet małych kuchni. To jeden z tych sprzętów, bez których trudno sobie wyobrazić nowoczesną kuchnię. Technologia sprzyja kuchennym twórcom, a opiece konwekcyjne są na tyle uniwersalne, że sprawdzą się w i cukierniach, piekarniach i kawiarniach, pozwalając na wypiekanie pieczywa i słodkich ciast, ale też będą idealne w mniejszych i większych restauracjach. Niewątpliwie używając ich łatwo zauważyć komfort pracy i przyspieszenie jej tempa. W piecach można jednocześnie piec na kilku poziomach i kilku blachach, bez ryzyka, że któreś „piętro” będzie wciąż surowe ub przepieczone. Równomierny przepływ ciepła gwarantuje, że podczas jednego pieczenia, nawet na 4 blachach wypieki, czy dania będą w idealnej formie przygotowane.